Exit

Karen Winther

Noorwegen 2018, 83 min.

Documentaire

Gesproken taal: Duits, Frans, Engels, Deens

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Waarom sluiten jonge mensen zich aan bij extremistische groepen? En hoe breken ze eruit? Voormalige radicalen bieden een indringende kijk in de cultuur van rechts, links en islamitisch extremisme in Europa en de Verenigde Staten. Geregisseerd door Karen Winther, ooit trots lid van de Noorse neonazi’s.

Synopsis

‘Alles wat duister en gevaarlijk was trok me aan,’ zegt Karen Winther aan het begin van de documentaire Exit, wanneer ze uitlegt hoe ze als zestienjarige terechtkwam bij een groep neonazi’s. Nu, vijfentwintig jaar later, kijkt ze met schaamte terug op haar keuzes van toen. Ze wil erachter komen hoe het andere voormalige extremisten is gelukt te veranderen. Hebben ze vrede met zichzelf kunnen sluiten? Of blijft het verleden ze voor altijd achtervolgen?

Veel extremistische groepen zijn gelijk, vertelt een voormalige extreemlinkse gewelddadige radicaal. Of ze nu nazi’s zijn of links of islamitisch: ‘Ze vinden allemaal hun daden volkomen gerechtvaardigd.’ De groepen worden gevoed door angst en paranoia, en ze moedigen hun leden aan om langzaam maar zeker steeds meer grenzen te overschrijden. Na het dappere besluit om de beweging te verlaten, moeten veel ex-leden leren leven met fouten die nooit meer ongedaan kunnen worden gemaakt. Zoals de Franse ex-jihadist David, die zegt: ‘Je denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld. Maar vanaf het moment dat je het gaat gebruiken, verandert het geweld jou.’

Credits

Productie:

Norwegian Film Institute

ts@nfi.no

+47 22474500

www.nfi.no

World sales:

Deckert Distribution

info@deckert-distribution.com

+49 341 215 66 38

www.deckert-distribution.com

Talkshows & debatten

De Groene presents: Exit: Q&A met onderzoeker dr. Ineke van der Valk en voormalig radicaal Michel

zondag 24 maart 2019 - 16:45

Redacteur van De Groene Jaap Tielbeke gaat in gesprek met dr. Ineke van der Valk en voormalig radicaal Michel.

Exit: Q&A met radicaliseringsdeskundigen Maarten van de Donk en Peter Duisters

zaterdag 30 maart 2019 - 15:00

Na film spreekt Bahram Sadeghi met radicaliseringsdeskundigen Maarten van de Donk en Peter Duisters.