Viper Club

Maryam Keshavarz

Verenigde Staten 2018, 109 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels

Europese première

Festivaljaar: 2019

Susan Sarandon speelt in dit Amerikaanse drama de moeder van een journalist die wordt vastgehouden door IS in Syrië. De kidnappers vragen losgeld, maar dat kan ze niet betalen. Wanhopig probeert ze hulp te krijgen van de autoriteiten, maar die weigeren te onderhandelen met terroristen. Als laatste redmiddel schakelt ze de hulp in van de Viper Club: een gezelschap dat geld bijeenbrengt om gegijzelde journalisten vrij te kopen. Maar de tijd dringt…

Synopsis

Helen is een ervaren verpleegster, die op de eerste hulp in een ziekenhuis al flink wat leed voorbij heeft zien komen. Ze is nuchter, maar warm. Ze draagt echter een geheim met zich mee dat ze niet met haar collega’s kan bespreken: haar zoon is als journalist afgereisd naar Syrië en wordt daar nu vastgehouden door terroristen van IS. Ze eisen geld, maar Helen kan de enorme som niet betalen. De FBI verbiedt haar het verhaal openbaar te maken, maar doet ondertussen weinig om haar zoon terug te halen.

Via een vriendin van haar zoon komt Helen in contact met een groepje mensen die zich de Viper Club noemen. De club bestaat uit journalisten en welgestelde burgers met contacten in hoge kringen, die zich inzetten voor het bevrijden van gekidnapte journalisten. Het is voor Helen de laatste strohalm, maar het duurt eindeloos voordat het enorme geldbedrag is ingezameld. De vraag dringt zich op of het Helen gaat lukken haar zoon op tijd vrij te kopen.

Credits

Productie:

CounterNarrative Films

World sales:

ICM Partners

marketing@icmpartners.com

212.556.5600

www.icmpartners.com

Talkshows & debatten

Viper Club: Nagesprek journalist Linda Polman met Arjan Erkel en veiligheidsexpert Hans Slaman

zaterdag 23 maart 2019 - 12:00

Na de film gaat onderzoeksjournalist Linda Polman in gesprek met Arjan Erkel en Hans Slaman over hun ervaringen met gijzelingen.