Anthropocene: The Human Epoch

Jennifer Baichwal / Nicholas de Pencier / Edward Burtynsky

Canada 2018, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn), Italiaans, Duits

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Epische, oogstrelende docu over hoe mensen de planeet fundamenteel en permanent wijzigen door systematisch de grenzen van de natuur te overschrijden. Volgens wetenschappers bevinden we ons nu in het tijdperk Antropoceen, waarin het klimaat en de atmosfeer zijn veranderd door toedoen van de mensheid.

Synopsis

Filmmakers Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier en Edward Burtynsky leggen met magistrale shots uit dat het er sterk op lijkt dat we door ons eigen toedoen het tijdperk Holoceen achter ons hebben gelaten en in het Antropoceen zijn aanbeland. Doordat we de aarde vervuilen, natuur vernietigen om industrie aan te leggen en systematisch natuurlijke bronnen uitputten, heeft de mensheid de planeet beschadigd en onherstelbaar veranderd. Ecosystemen zijn aangetast, de atmosfeer heeft een enorm hoge CO2-waarde en diverse diersoorten sterven uit.

Paradoxaal genoeg is dit schokkende gegeven bijzonder mooi in beeld gebracht: de film is een waarschuwing en tegelijkertijd een ode aan de schoonheid van onze planeet. Van de handel in ivoor in Kenia tot de marmermijnen in Italië en van een gigantische betonnen zeedijk in China tot het grote barrièrerif in Australië, neemt de film ons mee op een ontzagwekkende reis naar de pracht van, en onze vernietigende impact op, Moeder Natuur.

Credits

Officiële website: http://theanthropocene.org/film

World sales:

Séville International

sevilleinternational@filmsseville.com

416-646-2400

http://filmsseville.com/accueil

Talkshows & debatten

Anthropocene: The Human Epoch: voorgesprek met Carola van Rijnsoever

zondag 24 maart 2019 - 10:45

Voorgesprek met Carola van Rijnsoever, directeur Inclusieve Groene Groei, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Anthropocene: The Human Epoch: Q&A met filosoof Sjoerd van Tuinen

zaterdag 30 maart 2019 - 16:45

Na film spreekt programmamaker Evanne Nowak met filosoof Sjoerd van Tuinen over de filosofische implicaties van het antropoceen.