Soyalism

Enrico Parenti / Stefano Liberti

Italië 2018, 65 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Chinees (Mandarijn), Portugees

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

De groeiende vraag naar varkensvlees in met name China heeft wereldwijd grote consequenties voor de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Enorme delen van de Amazone worden gekapt om plaats te maken voor sojaplantages, bestemd voor veevoer. In de Verenigde Staten is de varkenshouderij een miljoenenindustrie geworden. Gigantische varkensfabrieken toveren hele gemeenschappen om tot giftige mestpoelen, met alle gevolgen van dien voor de omwonenden.

Synopsis

Dat varkensvlees niet de meest milieuvriendelijke voedselkeuze is, weten de meesten van ons. Dat veel soja in de wereld op grote schaal wordt geteeld voor het veevoer is ook al een tijdje bekend. Toch schijnt deze vlotte documentaire nieuw, zorgwekkend licht op de schaal en de consequenties van deze mega-industrie.

De vleesverwerkingsbedrijven zijn in handen van een handjevol multinationals, die systematisch onze planeet uithollen om aan de wereldwijde vraag naar goedkoop vlees te kunnen voldoen. De filmmakers brengen de gehele keten van de varkensvleesindustrie in beeld: van enorme sojaplantages in het Braziliaanse regenwoud tot aan hypermoderne slachthuizen in China. Daar vertelt een woordvoerder trots dat de machines uit Nederland komen en je er maar liefst zeshonderd varkens per uur mee kunt slachten. Met interviews en animaties schetst deze opzienbarende docu de desastreuze gevolgen voor mens, dier en milieu van de steeds groeiende industrialisatie van de voedselindustrie.

Credits

World sales:

Java Films

contact@javafilms.fr

+33 174713313

www.javafilms.fr

Talkshows & debatten

Soyalism: voorgesprek met Mirko de Ponti en Daan de Wit

zondag 24 maart 2019 - 13:30

Voorgesprek met Mirko de Ponti en Daan de Wit onder leiding van Marieke Eyskoot.