Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire

Henrik Georgsson

Zweden 2018, 100 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Zweeds

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Intrigerend portret van de beroemde Zweedse auteur van de Millennium-trilogie, Stieg Larsson. Als onderzoeksjournalist dook Larsson in de duistere wereld van het rechts-extremisme en neonazi’s in zijn land. De film legt bloot hoe het opkomende fascisme in Zweden langzaamaan genormaliseerd raakt in de huidige politiek.

Synopsis

Stieg Larsson was de geestelijk vader van de zeer populaire, spannende Millennium-trilogie, waarvoor hij de tot de verbeelding sprekende hoofdpersoon Lisbeth Salander in het leven riep. Deze punkachtige meesterhacker deed in Larssons boeken – die succesvol verfilmd werden – onderzoek naar de gangen van fascisten in Zweden. Larsson baseerde dit personage voor een deel op zijn eigen ervaringen. Als onderzoeksjournalist onderzocht hij extreemrechtse bewegingen en neonazi’s in zijn land. Ook zette hij zich in voor de vrijheid van meningsuiting en een sociale democratie.

De film gaat behalve over de vermaarde, te vroeg overleden schrijver ook over het opkomende fascisme in Zweden. Aan de hand van interviews met bekenden van Larsson, nagespeelde scènes en uniek materiaal uit zijn privéarchief schetst de documentaire een interessant beeld van zijn leven en het belangrijke werk dat Larsson deed.

Credits

Productie:

B-Reel Films

sthlm@brf.co

https://brf.co/contact/

World sales:

The Match Factory

info@matchfactory.de

+4930443190520

www.the-match-factory.com

Talkshows & debatten

Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire: Q&A met Expo hoofdredacteur Daniel Poohl

zaterdag 30 maart 2019 - 20:00

Nagesprek met oud-collega van Stieg Larsson en huidig hoofdredacteur van Expo Magazine Daniel Poohl.