The Feminister

Viktor Nordenskiold

Zweden 2019, 85 min.

Documentaire

Gesproken taal: Zweeds

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Bijzonder portret van Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, die vooral bekendstaat om haar feministische beleid en empathische inborst. We volgen haar gedurende vier jaar, waarin ze stof doet opwaaien door Palestina te erkennen en Saudi-Arabië te bekritiseren. Ondertussen heeft ze te maken met ernstige bedreigingen en intimidatie.

Synopsis

In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert Margot Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan, zet ze vrouwenrechten op de agenda. De filmmakers volgen haar vier jaar lang. Vanaf de eerste dag van haar termijn als Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, tonen ze hoe deze strijdlustige vrouw haar plek moet veroveren op het wereldtoneel. Ze oogst veel lof voor haar politieke ideeën, maar krijgt even zoveel weerstand te verduren. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt geen vrienden met Israël wanneer ze Palestina erkent, en ze bekritiseert Saudi-Arabië. Ondertussen speelt ze in het geheim een belangrijke rol als onderhandelaar tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en doet ze haar best om voor Zweden een plek te veroveren in de VN-Veiligheidsraad. 

Credits

World sales:

AUTLOOK Filmsales

welcome@autlookfilms.com

+43720346934

www.autlookfilms.com

Talkshows & debatten

The Feminister: Nagesprek met Devika Partiman en Froukje Gaasterland (besloten)

dinsdag 26 maart 2019 - 12:25

Nagesprek met Devika Partiman en Froukje Gaasterland.

The Feminister: Nagesprek met Lilianne Ploumen

woensdag 27 maart 2019 - 18:45

Programmamaker Katinka Baehr spreekt na de film met PvdA Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen.

The Feminister: Gesprek met oud-minister Hedy d’Acona en schrijver Julia Wouters

vrijdag 29 maart 2019 - 19:00

Na de film gaan oud-minister Hedy d’Ancona en schrijver Julia Wouters in gesprek met Mirthe Frese over het belang en de rol van vrouwen in de politiek.