The Feeling of Being Watched

Assia Boundaoui

Verenigde Staten 2018, 87 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Wanneer journalist Assia Boundaoui de geruchten over surveillance in haar Arabische wijk in Chicago onderzoekt, stuit ze op een gigantisch, langdurig antiterrorismeonderzoek van de FBI. Hoe dieper ze graaft, des te meer ze te weten komt over de verregaande impact van de griezelige ‘Operation Vulgar Betrayal’ op de levens van haar familie en buurtgenoten.

Synopsis

Assia Boundaoui heeft Algerijnse roots, maar groeide op in een Arabische wijk in Chicago. Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het gevoel onder een vergrootglas te leven. Ook haar familieleden en vrienden weten wat het is om in de gaten gehouden te worden. Als journalist ziet Assia het als haar taak om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Ze interviewt familieleden en buurtgenoten en duikt in de archieven. Wat blijkt? De FBI voert onder de naam Operation Vulgar Betrayal als sinds de jaren negentig op grote schaal onderzoek uit in de Arabische wijk, op zoek naar banden met terreurorganisaties. Er blijkt echter nooit enig bewijs te zijn geweest voor banden met jihadisme of moslimextremisme.

In deze opzienbarende documentaire gaat de filmmaakster – soms geplaagd door angst, maar vooral gedreven door boosheid – dapper en vastberaden de confrontatie aan met de FBI, en weet ze die uiteindelijk zelfs voor de rechter te slepen.

The Feeling of Being Watched is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Officiële website: http://www.feelingofbeingwatched.com

World sales:

Met Film

info@metfilm.co.uk

+44 (0)20 8280 9112

http://www.metfilm.co.uk/

Talkshows & debatten

The Feeling of Being Watched: Q&A met activist en regisseur Assia Boundaoui

zaterdag 23 maart 2019 - 19:15

Journalist Sophie Derkzen gaat in gesprek met activist en regisseur Assia Boundaoui over haar film en de impact van surveillance op haar gemeenschap.

The Feeling of Being Watched: Wordt Vervolgd presents:Q&A met activist en regisseur Assia Boundaoui

zondag 24 maart 2019 - 13:45

Journalist Bart de Koning gaat in gesprek met activist en regisseur Assia Boundaoui en Lotte Houwing, de impact van surveillance op haar gemeenschap, discriminatie en overheidstransparantie.

The Feeling of Being Watched: Q&A met activist en regisseur Assia Boundaoui

maandag 25 maart 2019 - 16:30

Oud-politica Lousewies van der Laan spreekt met activist en regisseur Assia Boundaoui over surveillance, privacy en overheidstransparantie.

The Feeling of Being Watched: Inleiding door Ibtissam Abaaziz

dinsdag 26 maart 2019 - 15:00

Voorafgaand aan de film zal Ibtissam Abaaziz (Stichting Meld Islamofobie) een korte inleiding geven.

The Feeling of Being Watched: Q&A met activist en regisseur Assia Boundaoui

dinsdag 26 maart 2019 - 15:00

Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions) spreekt met activist en regisseur Assia Boundaoui over discriminatie, profileren, surveillance en overheidstransparantie.

The Feeling of Being Watched: Q&A met regisseur en activist Assia Boundaoui en juryleden van de Stud

woensdag 27 maart 2019 - 21:00

Students' Choice juryleden Rosanne Schot en Aju Shrestha gaan in gesprek met filmmaker en activist Assia Boundaoui over haar gevecht tegen de FBI