The Border Fence

Nikolaus Geyrhalter

Oostenrijk 2018, 112 min.

Documentaire

Gesproken taal: Duits

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2019

Om stromen vluchtelingen tegen te houden, wil de Oostenrijkse regering hekken plaatsen nabij de Brennerpas. Maar de verwachte massa’s migranten komen niet opdagen en de lokale bewoners hebben zo hun eigen ideeën over de kwestie. In zijn herkenbare observerende stijl toont Oostenrijkse filmmaker Nikolaus Geyrhalter (Our Daily Bread) de kloof tussen politiek beleid en de werkelijkheid tegen de achtergrond van het opkomende populisme in Europa.

Synopsis

Door het veranderde Europese vluchtelingenbeleid werd in 2016 de Balkanroute afgesloten, met als gevolg dat de Oostenrijkse regering vreesde voor enorme drommen vluchtelingen die vanuit Italië hun land binnen zouden komen. Om de migranten tegen te houden, bedachten de autoriteiten dat ‘bouwmaatregelen’ de oplossing zouden zijn: een hek moest de Oostenrijkers beschermen tegen het kwaad van buitenaf.

Geyrhalter registreert nauwgezet en zonder te oordelen hoe de lokale bewoners tegen de plannen aankijken. Hij praat met politieagenten, wandelaars, boeren, café-eigenaren en tolheffers en schetst daarmee een bijzonder beeld van de Tirolers en hun tradities. Terwijl we populistische politici via televisieschermen angst horen zaaien over hoe griezelige migranten binnen enkele weken het land onherkenbaar zullen veranderen, verwoordt een lokale boer krachtig het absurdisme van de kwestie: ‘Dit is een schizofrene en diep tragische situatie. Om angst te hebben voor mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Dat zijn doorgaans niet de mensen voor wie je bang moet zijn.’

Credits

World sales:

Austrian Films

office@afc.at

http://www.austrianfilms.com/

Talkshows & debatten

Trouw presents: The Border Fence: Q&A met onderzoeksjournalist Linda Polman

zaterdag 23 maart 2019 - 13:00

Journalist Remke de Lange gaat in gesprek met onderzoeksjournalist Linda Polman en met ervaringsdeskundige Abdullah die drie jaar geleden Syrië ontvluchtte.