The Tower

Mats Grorud

Noorwegen, Frankrijk, Zweden 2018, 80 min.

Fictie, Animatie

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2019

Ontroerende en mooi gemaakte poppenanimatie over het elfjarige Palestijnse meisje Wardi. Zij woont al heel haar leven met haar familie in een vluchtelingenkamp in Beiroet, Libanon. Wanneer ze merkt dat haar geliefde opa zijn hoop op terugkeer naar zijn huis in Galilea heeft verloren, probeert ze de hoop terug te vinden in het kamp.

Synopsis

De opa van Wardi werd al in 1948 verdreven uit zijn huis in Galilea, toen Israëlische kolonisten het gebied bezetten. Hij kwam in het vluchtelingenkamp in Beiroet terecht, waar hij sindsdien woont. Zijn kinderen en kleinkinderen werden er geboren, maar altijd hoopte hij op een terugkeer naar huis. Wanneer hij op een dag de sleutel van zijn oude huis aan zijn kleindochter geeft, merkt zij dat hij zijn hoop heeft verloren. Ze gaat op zoek naar hoop in het kamp en komt door gesprekken met familieleden meer te weten over hun tragische verleden.

Filmmaker Mats Grorud baseerde de film op gesprekken die hij voerde met Palestijnse vluchtelingen in Libanon.

Credits

World sales:

Jour2Fête

sales@jour2fete.com

+33140 229215

www.jour2fete.com

Talkshows & debatten

The Tower: Q&A met Eveline Kokke

zaterdag 23 maart 2019 - 14:00

Journalist Alwin Helmink spreekt na de film met Eveline Kokke die een tijd in Palestijns vluchtelingenkamp Shatila in Beirut (Libanon) woonde.

The Tower: Inleiding door Students' Choice jurylid Mara van der Burgt

dinsdag 26 maart 2019 - 21:00

Students' Choice jurylid Mara van der Burgt geeft een inleiding over deze genomineerde film

The Tower: Nagesprek met onderzoekers Dina Zbeidy en Nora Stel

zaterdag 30 maart 2019 - 14:00

Onderzoekers Dina Zbeidy (UvA) en Nora Stel (UU) gaan na de film in gesprek met journalist Linda Polman over Palestijnse vluchtelingen binnen en buiten Libanon.