Scenes from a Dry City

François Verster

Zuid-Afrika 2018, 13 min.

Documentaire, Korte film

Gesproken taal: Engels

Korte documentaire die de watercrisis in Kaapstad belicht. Miljoenenstad Kaapstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt dusdanig laag dat er strenge toezicht wordt gehouden op het watergebruik. Lang niet iedereen houdt zich aan deze beperkingen en gevreesd wordt voor 'Day Zero', de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid.  “We kunnen mensen niet meer vragen om geen water te verspillen, we moeten ze nu dwingen,” zegt de burgemeester van de stad.

In twaalf minuten komen in deze korte de film alle lagen van de bevolking aan bod.  Zo zien we illegale autowassers, demonstranten tegen privatisering van de watervoorziening, christenen die massaal om regen bidden en golfspelers op een frisgroene baan. Daartussendoor beelden van de droogte in het stuwmeer en van kanalen en goten waar een steeds smaller wordend stroompje water door kabbelt. Het camerawerk en de droneshots zijn prachtig. Deze commentaarloze film geeft niet alleen een beeld van een hoogst urgent probleem, maar ook van de rassenongelijkheid en welvaartsverschillen binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Synopsis

Informatie voor docenten over de film online bekijken:
Rechts in het menu kun je via de knop "Deze film online kijken" de gehele film online bekijken. Voorafgaand kan het Online leerpad gemaakt worden.

Credits