Allen Tegen Allen

Luuk Bouwman

Nederland 2019, 103 min.

Documentaire

Gesproken taal: Nederlands, Italiaans, Duits

Ondertiteling: Engels

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden.

Allen Tegen Allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging lieten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler. Het volk werd gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audio- en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem, zoals uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gelegd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://cinemadelicatessen.nl/film/allen-tegen-allen

Productie:

Doc.Eye Film

info@doceyefilm.nl

020 68 65 687

www.doceyefilm.nl/index.php?page=nl-contact

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

Talkshows & debatten

Trouw-middag Allen Tegen Allen: Q&A met regisseur Luuk Bouwman en verzamelaar Joep Haffmans

zaterdag 21 maart 2020 - 11:30

Journalist Remke de Lange gaat in gesprek met verzamelaar Joep Haffmans en regisseur Luuk Bouwman over fascisme en populisme in de jaren twintig en dertig. 

Dutch Movies Matter Night: gesprek over rechtspopulisme n.a.v. Allen tegen Allen

woensdag 25 maart 2020 - 20:00

Jort Kelder gaat in gesprek met professor Sarah de Lange (UvA) en regisseur Luuk Bouwman over fascisme en populisme in de jaren twintig en dertig, en vergelijkt deze periode met de huidige maatschappel

Allen tegen Allen: Q&A

zaterdag 28 maart 2020 - 18:30

Meer informatie volgt zo snel mogelijk.