Advocate

Rachel Leah Jones / Philippe Bellaiche

Israël, Canada, Zwitserland 2019, 108 min.

Documentaire

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

De 74-jarige Israëlische mensenrechtenadvocaat Lea Tsemel heeft haar professionele leven gewijd aan de verdediging van Palestijnen die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting. De meeste Israëli’s zien deze verdachten als terroristen en Tsemel wordt vaak ‘Advocaat van de Duivel’ genoemd – voor haar een compliment. Portret van een taaie, gepassioneerde vrouw.

Ze noemt zichzelf een ‘boze optimistische vrouw’ en ziet het als haar verantwoordelijkheid om Palestijnen te verdedigen die – zowel met als zonder geweld – in opstand komen tegen de Israëlische bezetting. ‘Ik ben hoe dan ook een Israëlische bezetter,’ zegt Lea Tsemel. ‘Op welke morele gronden kan ik een oordeel vellen over mensen die zich verzetten tegen mijn bezetting?’

De film volgt Tsemel tijdens twee recente zaken van Palestijnen. Een is de 13-jarige Ahmad, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een fatale steekpartij op een Israëlische tiener. De andere is een vrouw die ogenschijnlijk probeerde een zelfmoordbomaanslag te plegen. Tussendoor zien we archiefbeelden uit Tsemels bewogen verleden en interviews met collega’s, haar man en haar kinderen. Met innovatief gebruik van animatie en split screen om de identiteit van sommige mensen te verhullen.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://cinephil.com/2019/01/22/advocate

World sales:

Cinephil

info@cinephil.com

+97235664129

www.cinephil.co.il