Amussu

Nadir Bouhmouch

Marokko, Qatar 2019, 99 min.

Documentaire

Gesproken taal: Berbers

Ondertiteling: Engels

Vrolijk portret van de bewoners van Imider, Marokko. Sinds 2011 blokkeren zij een waterpijpleiding die leidt naar een grote zilvermijn die hun water afpakt en vergiftigt. Hun andere methoden van activisme zijn onder meer poëzie, muziek, theater en ongebreideld optimisme.

Een kleine gemeenschap in een nederzetting ontstaan rond een protestplek: in het zuidoosten van Marokko komen de bewoners van Imider vreedzaam in actie tegen de watervervuiling door de grootste zilvermijn van Afrika. In 2011 begonnen ze met de blokkade van de waterpijpleiding die naar de mijn toe leidt. Sindsdien zijn tientallen mensen gearresteerd, maar de gemeenschap houdt vol.

‘Ze kunnen de gemeenschap van Imider niet tegenhouden,’ zegt een vrouw terwijl ze met grote kracht haar deeg kneedt. ‘Want het is het water dat we drinken waar we voor vechten.’ De dorpelingen vertellen hun verhalen deels in een vorm van ontspannen participatietheater. Ze zingen liederen, dragen gedichten voor of praten met elkaar terwijl ze hun land bewerken of hun dagelijkse dingen doen. De filmcrew van regisseur Nadir Bouhmouch organiseerde filmworkshops voor de jongeren van Imider, die ook sommige scènes filmden. Het zijn dergelijke hartverwarmende details die van Amussu (‘Beweging’) een echte gemeenschapsproductie maken.

Synopsis

Credits

Productie:

Movement on Road '96

Talkshows & debatten

Amussu: Inleiding door auteur en documentairemaker Rachel Visscher

zondag 22 maart 2020 - 17:30

Inleiding door auteur en documentairemaker Rachel Visscher.

Amussu: Nagesprek met regisseur Nadir Bouhmouch en onderzoeker Hans van der Kwast

zondag 22 maart 2020 - 17:30

Na de film gaat auteur Rachel Visscher in gesprek met regisseur Nadir Bouhmouch en onderzoeker Hans van der Kwast over de achtergrond van de film en recente ontwikkelingen in de regio rondom Imider.