Collective

Alexander Nanau

Roemenië, Luxemburg 2019, 109 min.

Documentaire

Gesproken taal: Roemeens, Engels

Ondertiteling: Engels

Zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië. Een groep dappere journalisten weigert los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Hebben ze een kans in een land dat van binnenuit wegrot door corruptie?

In 2015 kost een brand in de club Colectiv in Boekarest 27 mensen het leven. In de maanden erna sterven nog eens 37 bezoekers in ziekenhuizen als gevolg van ontoereikende faciliteiten en bacteriële infecties. Om erachter te komen wat er is gebeurd, gaat een team journalisten onder leiding van Catalin Tolontan op zoek naar antwoorden. Waren de ziekenhuizen niet op hun taak berekend, ondanks de verzekering van de minister van Volksgezondheid dat de slachtoffers ‘een behandeling zo goed als in Duitsland’ zouden krijgen? En hoe kon het dat zoveel mensen doodgingen aan bacteriën in ziekenhuizen?

Naarmate het team dieper graaft – virtuoos gebruikmakend van traditionele journalistieke methoden – komen ze erachter dat wat aanvankelijk simpele verwaarlozing leek, een schandaal van adembenemende proporties is. Een nieuw aangestelde minister van Volksgezondheid belooft schoon schip te maken. Maar ook hij krijgt te maken met de verregaande corruptie dat het land verlamt.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.cinemadelicatessen.nl/film/collective

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

Cinephil

info@cinephil.com

+97235664129

www.cinephil.co.il

Talkshows & debatten

Collective: een nagesprek over onderzoeksjournalistiek en krimpende persvrijheid

zaterdag 21 maart 2020 - 16:15

Een gesprek met een onderzoekjournalist over de krimpende vrijheid die journalisten in Europa ervaren. 

De Groene presenteert Collective: een nagesprek met schrijfster Mira Feticu over corruptie in Roemen

zondag 22 maart 2020 - 15:45

Margreet Fogteloo spreekt met Mira Feticu over haar reis naar Roemenië waar ze onderzocht of sinds het verschijnen van Collective de corruptie eindelijk aangepakt wordt.