The Guardian of Memory

Marcela Arteaga

Mexico 2019, 93 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

De inwoners van Juárez Valley aan de grens tussen Mexico en Texas hebben twee vijanden tegenover zich: drugskartels en de federale troepen die ze ertegen zouden moeten beschermen. Als ze bescherming zoeken in de Verenigde Staten, worden ze daar zelf als criminelen behandeld. In beeld gebracht met betoverend mooie cinematografie.

Wat als er geen zichtbaar onderscheid is tussen georganiseerde misdaad en de staatskrachten die ertegen zouden moeten vechten? Voor de inwoners van Juárez in Mexico’s deelstaat Chihuahua, werd deze situatie werkelijkheid toen in 2018 federale troepen naar de regio werden gestuurd om de drugskartels aan te pakken. In plaats van ze te beschermen, begon het federale leger de lokale bevolking te onderdrukken.

In The Guardian of Memory van regisseur Marcela Arteaga vertellen de inwoners van Juárez hun verhalen – verhalen van afpersing, ontvoeringen en vermoorde kinderen, vrienden en familieleden. Zoals Rosy, die in aangrijpend detail vertelt over de zoektocht naar haar twee zoons die door de politie waren meegenomen. Carlos Spector, een gepassioneerde immigratieadvocaat, legt uit waarom de mensen die op de vlucht zijn voor dit geweld moeten worden behandeld als slachtoffers van genocide. Door de film geweven zijn adembenemende shots van verlaten huizen en het prachtige landschap van Chihuahua.

Synopsis

Credits

Talkshows & debatten

The Guardian of Memory: Q&A met regisseur Marcela Arteaga

woensdag 25 maart 2020 - 21:15

Q&A met regisseur Marcela Arteaga over het belang van film in de strijd tegen onrecht in Mexico. 

The Guardian of Memory: Q&A met regisseur Marcela Arteaga

donderdag 26 maart 2020 - 16:30

Q&A met regisseur Marcela Arteaga over het belang van film in de strijd tegen onrecht in Mexico. 

The Guardian of Memory: Q&A met regisseur Marcela Arteaga en expert Annick Pijnenburg

vrijdag 27 maart 2020 - 16:15

Q&A met regisseur Marcela Arteaga en expert Annick Pijnenburg over het VS-Mexico migratiebeleid.