La Causa

Andres Figueredo

Venezuela 2019, 83 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Shockerend verslag van de dystopische wereld in de Venezolaanse gevangenis PGV. De overheid heeft zich teruggetrokken en de gevangenen zijn de baas. Maar zelfs in deze grimmige omstandigheden gaan mensen op zoek naar goedheid, schoonheid en redding. Undercover gefilmd, soms met verborgen camera’s, gedurende een periode van vijf jaar.

In gevangenis PGV in Caracas monitoren de bewakers alleen de buitengrenzen. Binnen zijn de gevangenen de baas. Ze zijn tot de tanden gewapend en hebben hun eigen regering, met rechtbanken en een belastingsysteem genaamd ‘La Causa’ (‘het doel’). Iedereen draagt een vuurwapen, geleverd door corrupte politiemannen. In de binnenplaats worden dieren gehouden en een slager doet zijn werk naast de koopman van crack en cocaïne.

Soms worden er familie-evenementen georganiseerd, wat zorgt voor het bizarre beeld van Mickey en Minnie Mouse dansend op een gevangenispodium. Om met de harde realiteit om te gaan zoeken sommigen hun heil in religie of muziek. Zoals de groep jonge mannen die het hoopt te maken als de hiphopgroep Free Convict. Voor anderen is de gevangenis de hel op aarde. De homoseksuele gevangenen, genaamd ‘de afvalligen’, zijn gedwongen te wonen in geïmproviseerde tenten op het schuine dak. Ze mogen niet naar beneden.

Synopsis

Credits

Productie:

Capitolio

World sales:

Journeyman Pictures

sales@journeyman.tv

+442087866054

www.journeyman.tv

Talkshows & debatten

La Causa: een gesprek over (zelf)organisatie in de gevangenis.

zondag 22 maart 2020 - 16:15

Alwin Helmink gaat in gesprek met een specialist over (zelf)organisatie in de gevangenis: kans of schrikbeeld?

La Causa: Q&A met regisseur Andres Figueredo.

donderdag 26 maart 2020 - 18:00

Na de vertoning van La Causa gaan we met regisseur Andres Figueredo in gesprek over de wetteloosheid en het geweld in Venezuela.

 

La Causa: Q&A met regisseur Andres Figueredo en Isaac Salama.

zaterdag 28 maart 2020 - 14:00

Na de vertoning van La Causa gaan we met regisseur Andres Figueredo en Isaac Salama, speciale gezant voor Juan Guaidó in Nederland, in gesprek over de wetteloosheid en het geweld in Venezuela.