The Infinite Race

Bernardo Ruiz

Verenigde Staten 2020, 70 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans, Engels

Ondertiteling: Engels

‘Zij die hard rennen’, worden ze genoemd: Mexico’s Rarámuri-volk is in staat zeer lange afstanden hard te lopen. Maar vandaag de dag ‘moet je wegrennen voor ze je vermoorden’. Maakt de dreiging door regionale drugskartels het te gevaarlijk voor de beroemde Copper Canyon Ultra Marathon?

‘Wij Tarahumara worden geboren met een gave,’ zegt Silvino Cubesare, een van ’s werelds beste ‘ultra-marathonlopers’. Deze vorm van langeafstandslopen over extreem moeilijk terrein wordt beoefend in het gebied waar de Tarahumara – ook bekend als de Rarámuri – leven. Gebaseerd op de Rarámuri-traditie van hardlopen, die een ceremonieel aspect heeft, werden de ultra-marathons uitgevonden door een Amerikaan die races wilde zien tussen Amerikaanse en Rarámuri-renners. Een boek over de races werd een bestseller in de VS, en nu wordt ieder jaar de regio overspoeld met Amerikanen die willen meedoen.

Maar dit jaar wordt de race bedreigd door de activiteiten van lokale drugskartels. De spanningen die dit oplevert zorgen ervoor dat een hoop diepliggende problemen aan de oppervlakte komen. De Amerikanen maken zich zorgen om hun veiligheid, maar veel Rarámuri hopen met het prijzengeld hun armoede wat te verlichten. En degenen die écht moeten vrezen voor hun veiligheid, zijn de lokale activisten en journalisten die de misstanden door de kartels openbaar maken.

The Infinite Race is is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien als preview op het Movies that Matter Festival 2020, waar Irma Chávez als speciale gast aanwezig is. 

Synopsis

Credits

Productie:

Quiet Pictures

info@quietpictures.com

+1 212 380 6890

quietpictures.com

Talkshows & debatten

The Infinite Race: Q&A met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz

zaterdag 21 maart 2020 - 19:30

Journalist Alwin Helmink gaat na afloop van de film in gesprek met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz over de betekenis van rennen voor de Rarámuri in Mexico.

The Infinite Race: Inleiding op de film

zondag 22 maart 2020 - 13:45

Inleiding op de film door een expert op het gebied van inheemse rechten. 

The Infinite Race: Q&A met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz

zondag 22 maart 2020 - 13:45

Chef buitenland van de Volkskrant Marjolein van de Water interviewt activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz over de verstrekkende invloed van drugskartels op de Rarámuri.

The Infinite Race: Q&A met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz

maandag 23 maart 2020 - 21:30

Programmamaker Hasna El Maroudi spreekt na de film met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz over het belang van het Rarámuri volk.

The Infinite Race: Q&A met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz

woensdag 25 maart 2020 - 18:45

Na afloop van de film praat Mexicaanse sociaal antropoloog Cesar E. Merlín Escorza met activist Irma Chávez en regisseur Bernardo Ruiz over de situatie in het gebied van de Rarámuri.