The Last Ice

Scott Ressler

Canada, Groenland, Verenigde Staten 2019, 83 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Groenlands, Lokale talen, Deens

Visueel indrukwekkend portret van twee jonge Inuit die vechten voor het voortbestaan van hun cultuur. Het smeltende ijs van de Noordpool verkleint hun jachtgronden snel. Tegelijkertijd staan zakelijke belangen watertandend in de rij om het gebied te exploiteren.

De jonge Inuit Aleqatsiaq groeide deels op in Denemarken, waar zijn moeder werd gedood. Nu woont hij in het afgelegen Groenlandse dorp Qaanaaq, waar zijn oom hem de kneepjes van het jagen bijbrengt. Maatalii is een jonge vrouw die herstelt van een onderdrukkende relatie. Beiden gingen ze terug naar de plek waar hun cultuur en geschiedenis zijn gevormd. Ze willen in de voetsporen treden van hun voorouders. Maar hun manier van leven wordt – opnieuw – bedreigd door krachten van buiten.

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw zijn de Inuit gekoloniseerd en uit hun huizen gejaagd. Nu, terwijl het Noordpoolijs smelt, zien wereldwijde zakelijke belangen kansen voor de scheepvaart, de olie-industrie en toerisme in het nieuw gevormde water tussen Groenland en Canada. Veel jonge Inuit zijn depressief, en zelfmoordcijfers zijn hoog. Terwijl bij Aleqatsiaq de ziekte van Parkinson wordt geconstateerd, zet Maatalii zich steeds sterker in voor de mensenrechten van haar volk.

The Last Ice is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien als preview op het Movies that Matter Festival 2020, waar Maatalii Okalik als speciale gast aanwezig is. 

Synopsis

Credits

Talkshows & debatten

The Last Ice: Q&A met activist Maatalii Okalik en VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling

zaterdag 21 maart 2020 - 11:45

Jounalist Bahram Sadeghi gaat in gesprek met VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling Aoife Fleming en activist Maatalii Okalik over klimaatrechtvaardigheid.

The Last Ice: Nagesprek met activist Maatalii Okalik en Dick van der Kroef

zondag 22 maart 2020 - 10:00

Nagesprek met activist Maatalii Okalik en poolonderzoeker Dick van der Kroef over de gevolgen van het smeltende Arctische ijs voor de natuur en de Inuit bewoners van het gebied.

The Last Ice: Welkom door Carmen Hagenaars

zondag 22 maart 2020 - 10:00

Welkom door Carmen Hagenaars, plaatsvervangend directeur Inclusieve Groene Groei bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

The Last Ice: Q&A met activist Maatalii Okalik

dinsdag 24 maart 2020 - 21:15

Q&A met activist Maatalii Okalik over 'ecological grief' en het maken van de film o.l.v. programmamaker Evanne Nowak. 

The Last Ice: Q&A met activist Maatalii Okalik

woensdag 25 maart 2020 - 16:00

Na de film gaat Mark Beumer in gesprek met activist Maatalii Okalik over de gevolgen van het smeltende ijs voor de Inuit.