Leedvermaak

Frans Weisz

Nederland 1989, 92 min.

Fictie

Gesproken taal: Nederlands

In de jaren 1970 geven Ada en Simon, een welgesteld Joods echtpaar dat de Holocaust overleefde, een huwelijksfeest voor hun dochter Lea en haar aanstaande. Naarmate het feest vordert maakt de uitbundigheid plaats voor wrok en frustratie. Nederlandse klassieker, geregisseerd door Frans Weisz, gebaseerd op het toneelstuk van Judith Herzberg.

Wanneer hun dochter Lea gaat trouwen met de succesvolle arts Nico, geven Ada en Simon een groot feest. Ada en Simon hebben Auschwitz overleefd en de Holocaust ligt – aan het begin van de jaren 1970 – nog vers in ieders geheugen. Naarmate het feest vordert komen de herinneringen eraan steeds meer aan de oppervlakte en krijgt de avond een steeds grimmiger karakter.

Leedvermaak (1989) is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Judith Herzberg, die ook het scenario schreef. Het toneelstuk gaf destijds voor het eerst een stem aan de kinderen van overlevenden van de Holocaust. De film, met onder anderen Kitty Courbois, Pierre Bokma en Annet Nieuwenhuijzen, won drie Gouden Kalveren.
 

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.eyefilm.nl/film/leedvermaak

World sales:

Warner Bros. Nederland

+31 20 6802300

www.warnerbros.nl

Talkshows & debatten

Leedvermaak: nagesprek met Eric de Vroedt en Frans Weisz + een scène uit het theaterstuk.

zondag 22 maart 2020 - 10:15

Na de film gaat Willemijn Barelds in gesprek met theaterregisseur Eric de Vroedt en filmregisseur Frans Weisz over het toneelstuk van Judith Hertzberg. Acteurs Betty Schuurman en