Maxima

Claudia Sparrow

Verenigde Staten, Peru 2019, 88 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans, Engels

Ondertiteling: Engels

De dappere en inspirerende Peruaanse schaapsherderin Máxima Acuña neemt het op tegen een goudmijngigant die haar land wil hebben. De voortekenen zijn ongunstig: het bedrijf heeft de steun van de politie, en héél diepe zakken. Maar ze komen er snel achter dat er met Máxima niet te spotten valt.

Mijnbouwbedrijf Yanacocha is verantwoordelijk voor grootschalige watervervuiling in de provincie Cajamarca in Noordwest-Peru. Maar door corruptie en de diepe zakken van zijn eigenaar, de Amerikaanse Newmont Mining Corporation, komt het bedrijf overal mee weg. Nu wil Yanacocha zijn activiteiten uitbreiden. Er is alleen één probleem: een klein stukje land dat ze willen ontginnen, is eigendom van Máxima Acuña en haar familie. En Máxima is niet van plan te verhuizen.

Máxima krijgt te horen dat vechten geen zin heeft: ‘Jij bent een mier. Het mijnbedrijf is een olifant.’ Maar hoewel ze niet kan lezen, en ondanks intimidatie en geweld tegen haar en haar familie, nemen Máxima en haar idealistische advocaat het in de rechtbank op tegen Yanacocha. Een lange strijd begint, vol gevaar. Zoals Máxima’s advocaat zegt: ‘Degenen met macht zullen alles doen om je te stoppen.’

Maxima is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2020, waar Máxima Acuña als speciale gast aanwezig is.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.standwithmaxima.com

World sales:

Submarine Entertainment

info@submarine.com

+1 212 625 1410

www.submarine.com

Talkshows & debatten

Maxima: Q&A met regisseur Claudia Sparrow en Solidaridad goud expert Boukje Theeuwes

zaterdag 21 maart 2020 - 11:15

Q&A met regisseur Claudia Sparrow over haar motivatie om deze film te maken en met Solidaridad goed goud expert Boukje Theeuwes door journalist Alwin Helmink.

Maxima: Q&A met regisseur Claudia Sparrow en een vermogensbeheerder expert door journalist Liesbeth

zondag 22 maart 2020 - 13:45

Journalist Liesbeth Staats spreekt met regisseur Claudia Sparrow en een vermogensbeheer expert over de verantwoordelijkheden van investeerders.

Maxima: Q&A met activist Máxima Acuña, advocaat Mirtha Vásquez en Amnesty’s mensenrechten en bedrijf

maandag 23 maart 2020 - 19:00

Programmamaker Charley Fiedeldij Dop praat met activist Máxima Acuña, advocaat Mirtha Vásquez, regisseur Claudia Sparrow en Amnesty’s mensenrechten en bedrijfsleven expert Titus Bolten.

Maxima: Masterclass met activist Máxima Acuña en advocaat Mirtha Vásquez

dinsdag 24 maart 2020 - 13:00

Na de film organiseert Amnesty International een masterclass voor studenten.