Moffie

Oliver Hermanus

Zuid-Afrika, Verenigd Koninkrijk 2019, 103 min.

Fictie

Gesproken taal: Afrikaans, Engels

Ondertiteling: Engels

In Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid wordt de 18-jarige Nicholas klaargestoomd voor militaire dienst. Zijn homoseksuele gevoelens moet hij verbergen, in een door homofobie doordrenkte machocultuur. Zinderende boekverfilming die dankzij de droomachtige cinematografie Nicholas’ wereld en ontluikende gevoelens pijnlijk invoelbaar maakt.

Zoals al zijn leeftijdsgenoten wordt Nicholas opgeroepen voor militaire dienst, officieel om te vechten tegen het opkomende communisme. Maar voor de jonge soldaten heet de vijand anders: zij moeten het apartheidsregime verdedigen tegen het ‘swart gevaar’. Onder leiding van de keiharde Afrikaanse sergeant Brand worden de rekruten fysiek en mentaal afgebeuld, in voorbereiding op de Grensoorlog met Angola.

‘Moffie’ is een Afrikaans scheldwoord voor homoseksuelen en alle mannen die niet in het masculiene plaatje van de sterke, witte Zuid-Afrikaan passen. Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar als twee jongens samen worden betrapt, wordt publiekelijk duidelijk gemaakt dat de gevolgen daarvan worden bestraft. Voor Nicholas is dat een duidelijk signaal: hij moet er alles aan doen om ‘onzichtbaar’ te blijven.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.portobelloproductions.com/portfolio/moffie

Productie:

Portobello Film Sales

sales@portobellofilmsales.com

www.portobelloproductions.com

World sales:

OUTtv Deutschland

www.OUTtv.de

Talkshows & debatten

“Queering The Night” presents Moffie: vertoning + Q&A

donderdag 26 maart 2020 - 18:15

Net als veel jongeren van zijn leeftijd is Nicholas op een zoektocht naar zijn seksualiteit. Maar die zoektocht blijkt voor mensen als hem een specifiek gevaar, te midden het racistische macho-bewind van apartheid Zuid-Afrika.