Mrs F.

Chris van der Vorm

Nederland 2019, 76 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Yoruba

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de drijvende sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk over vrouwenonderdrukking. In de hoofdrollen: dappere lokale vrouwen die langzaam maar zeker de moed vinden om de waarheid te zeggen tegenover hun hele gemeenschap. Krachtig, inspirerend en onthullend.

‘Dames en heren, willen jullie verandering? Kom erbij!’ Ifeoma Fafunwa (‘Mrs F.’) is een gedreven theaterregisseur. Op straten en podia in heel Nigeria brengt ze haar toneelstuk Hear Word!, gebaseerd op ware verhalen van Nigeriaanse vrouwen. Voor de hoofdrollen rekruteert ze lokale vrouwen en meisjes die dapper genoeg zijn om op te staan en zich uit te spreken.

Maar dan neemt ze zich voor de productie op te voeren in Makoko, de drijvende sloppenwijk aan de rand van Lagos. Vrijwel alle vrouwen en meisjes daar zijn geschaad door (seksueel) geweld. En de mannen zijn in het beste geval ongeïnteresseerd, in het slechtste achterdochtig en vijandig. Kan Ifeoma doordringen tot de meisjes? En lukt het ze om de stiltecultuur – zo dominant in Nigeria – te doorbreken?

Mrs F. is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2020, waar Ifeoma Fafunwa als speciale gast aanwezig is.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.volyafilms.com/?portfolio=mrs-f

Productie:

Volya Films

info@volyafilms.com

+31104155621

www.volyafilms.com

Nederlandse distributie:

Cinemien

info@cinemien.nl

+31205776010 / +31205776020

www.cinemien.nl

Talkshows & debatten

Première Mrs F.: Q&A met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm

zaterdag 21 maart 2020 - 16:45

Artistiek directeur van iAfrica Film Festival Angélique Mbundu spreekt met activist Ifeoma Fafunwa en director Chris van der Vorm over het gebruik van theater om verhalen te vertellen die worden gezien als taboe en over het maken van de film.

Mrs F: Q&A met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm

zondag 22 maart 2020 - 11:45

Camila Ramos Vilches spreekt met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm over de cyclus van geweld en female empowerment in Nigeria.

Mrs F: Q&A met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm

maandag 23 maart 2020 - 18:30

Mehri Zamanbin gaat in gesprek met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm over het maken van deze film en het gebruik van theater om de stilte cultuur te doorbreken.

Mrs F: Inleiding door onderzoeksjournalist Olivier van Beemen

woensdag 25 maart 2020 - 18:15

Onderzoekjournalist Olivier van Beemen (Heineken in Afrika) geeft een korte inleiding bij de film en vertelt over zijn ervaringen in Nigeria als journalist.

Mrs F: Q&A met activist Ifeoma Fafunwa en regisseur Chris van der Vorm

woensdag 25 maart 2020 - 18:15

Na de film praten we na met activist Ifeoma Fafunwa over haar werk als theatermaker in Nigeria en met regisseur Chris van der Vorm over het maken van deze film, dit gesprek wordt geleid door Sophia Blyden.