Prison for Profit

Ilse van Velzen / Femke van Velzen

Nederland 2019, 83 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Engels

Heftig verslag van de grimmige realiteit in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis. Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven. Met verhalen van klokkenluiders, bewakers en ex-gevangenen, en schokkende gelekte videobeelden.

Als gevangenen alleen maar worden gezien als instrumenten om geld mee te verdienen, hoe kan een gevangenis dan functioneren? Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins is op een missie om de gevolgen van de privatisering van het gevangeniswezen in Zuid-Afrika aan de kaak te stellen. Ze praat met klokkenluiders, analyseert belastende gelekte videobeelden, en probeert uit alle macht haar verhaal naar buiten te brengen. We ontmoeten Shakes, een zacht pratende bewaker in de Mangaung-gevangenis. De stress van zijn baan eist een tol in zijn privéleven. ‘Het is survival of the fittest,’ zegt hij. Francis, een ex-gevangene, maakte deze strijd van de andere kant mee: hij is heftig getraumatiseerd en blijvend gewond door mishandeling.

Filmmakers Ilse en Femke van Velzen (Weapon of War, Justice for Sale) laten zien welke prijs er moet worden betaald als rehabilitatie plaatsmaakt voor winst in het gevangenissysteem: angst, geweld en dehumanisering.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.cinemadelicatessen.nl/film/prison-for-profit

Productie:

IF Productions

info@ifproductions.nl

+31 642296948

www.ifproductions.nl

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

Java Films

contact@javafilms.fr

+33 174713313

www.javafilms.fr

Talkshows & debatten

Prison for Profit: Q&A met Ilse & Femke van Velzen

zondag 22 maart 2020 - 21:00

We gaan in gesprek met filmmakers Ilse & Femke van Velzen over de privatisering van publieke zorgtaken in Zuid Afrika èn in Nederland

Prison for Profit: nagesprek met Femke en Ilse van Velzen (besloten)

dinsdag 24 maart 2020 - 12:30

Nagesprek met Femke en Ilse van Velzen

Prison for Profit: Q&A met Lodewijk Asscher, Sander Heijne en Ilse & Femke van Velzen

donderdag 26 maart 2020 - 21:15

Na de film gaan filmmakers Ilse & Femke van Velzen in gesprek met journalist Sander Heijne en politicus Lodewijk Asscher over de privatisering van publieke zorgtaken in Nederland.

Prison for Profit: Q&A met Ilse & Femke van Velzen

zaterdag 28 maart 2020 - 19:00

We talk with filmmakers Ilse & Femke van Velzen about the privatization of public services in South Africa and in the Netherlands.