The Scarecrows

Nouri Bouzid

Tunesië, Marokko, Luxemburg 2019, 98 min.

Fictie

Gesproken taal: Arabisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Zina werd verliefd op een man die haar verkocht als seksslaaf aan een terreurgroep. Nadat ze is ontsnapt samen met Djo, keren beide vrouwen terug naar hun moederland Tunesië. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en treffen een vijandige maatschappij. Dicht op de huid gefilmd door Tunesische meester Nouri Bouzid.

Tunis, 2013. Zina en Djo keren terug van het Syrische front, waar ze werden vastgehouden door islamitische terroristen bij wie ze zich vrijwillig hadden aangesloten. Nu worden ze door de maatschappij als paria’s behandeld. Djo, die zwanger is, is gestopt met praten. Ze schrijft een boek met potlood op papier getiteld ‘Halal-verkrachting’. Zina, wier baby van haar is weggenomen, is aangeschoten wild voor de mannen die haar tegenkomen op straat.

De activistische advocate Nadia (gespeeld door Tunesische legende Afef Ben Mahmoud) neemt Zina’s zaak op zich. Geholpen door Driss, een jonge man die wordt vervolgd wegens zijn homoseksualiteit, gaan ze op zoek naar de man die Zina heeft verleid om naar Syrië te komen, maar die haar heeft verkocht als slaaf en is vertrokken. Zina en Nadia zijn vastbesloten gerechtigheid te vinden. Maar voor Djo zijn de verschrikkingen die ze heeft doorgemaakt misschien wel te veel om te verwerken.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.mpmfilm.com/the-scarecrows

World sales:

MPM Premium

festival@mpmfilm.com

+ 33 9 52 22 07 22

www.mpmfilm.com

Talkshows & debatten

The Scarecrows: Q&A met expert Goos Hofstee

zondag 22 maart 2020 - 19:00

Q&A met expert Goos Hofstee over uitreizen en terugkeren in de Syrische context.

The Scarecrows: Q&A met experts in contraterrorisme and radicalisering

woensdag 25 maart 2020 - 18:15

Gesprek over de motieven van vrouwelijke uitreizigers en hun rol aan het Syrische front.