Shorts: 75 jaar vrijheid

Various Directors

Verschillende 2020, 75 min.

Korte film, Documentaire, Animatie, Fictie

Gesproken taal: Verschillende

Prikkelend, ontroerend en gedurfd: in onze korte filmprogramma in samenwerking met Go Short Filmfestival Nijmegen, zie je vier films die ieder iets vertellen over vrijheid en wat het betekent als je vrijheid plots afgenomen wordt.

Cloud Forest (Eliane Esther Bots)
Een sprookjesachtige film waarin vijf Nederlandse meisje de kijker meenemen op een fantasierijke reis door hun herinneringen en beelden van hun ouders’ ervaringen van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Een oorlog die meisjes zelf niet hebben fysiek hebben meegemaakt.

Moffenmeid (Raymon Hilkman)
De Tweede Wereldoorlog is zojuist geëindigd. Een Nederlandse familie met twee dochters moet zien te leven met de reacties van mensen die erachter zijn gekomen dat een van de dochters zwanger is geraakt van een Duitse soldaat.

Song Sparrow (Farzaneh Omidvarnia)
Een groep vluchtelingen probeert een veilig land te bereiken, in hun zoektocht op een beter leven. Ze betalen een smokkelaar om hen over de grens te vervoeren in een koelwagen. Terwijl de temperatuur daalt, verandert hun hoop op een betere toekomst in een gevecht om te overleven.

To the Living (Pauline Fonsny)
In 1998 werd de 20-jarige, zogenaamde “illegale”, Nigeriaanse immigrant Semira Adamu op Belgisch grondgebied verstikt door een politiekussen in een poging haar uit te zetten. Twintig jaar later vertellen twee vrouwen haar verhaal.

Synopsis

Credits

Talkshows & debatten

Shorts: 75 jaar vrijheid: Q&A met regisseur Raymon Hilkman (Moffenmeid)

maandag 23 maart 2020 - 21:15

We praten na met de regisseur van Moffenmeid, Raymon Hilkman, over het maken van zijn film en de rol van vrijheid in zijn werk.

Shorts: 75 jaar vrijheid: Q&A met regisseur Eliane Esther Bots (Cloud Forest)

vrijdag 27 maart 2020 - 21:15

We praten na met de regisseur van Cloud Forest, Eliane Esther Bots, over het maken van haar film.