When Are You Coming Back, Kees?

kees schaap / Mark Schaap

Nederland 2019, 54 min.

Documentaire

Gesproken taal: Nederlands, Arabisch

Ondertiteling: Engels

Wereld première

In 1987 maakte filmstudent Kees Schaap een documentaire over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Ze stonden op het punt hun land kwijt te raken. Dertig jaar later gaat Schaap terug, vol twijfels. Heeft hij te veel beloofd? Verwachtte de familie dat de film hen zou redden?

Dertig jaar nadat hij voor het laatst contact had met de Palestijn Adnan, wiens familie het onderwerp was van zijn eerste documentaire, krijg filmmaker Kees Schaap een voicemailbericht: ‘Het is lang geleden! Wanneer kom je terug, Kees?’ Het telefoontje brengt Kees ertoe zijn oude vrienden op te zoeken, in gezelschap van zijn zoon Mark, zelf een beginnende filmmaker.

Maar Kees voelt zich niet op zijn gemak. Toen hij zijn film maakte, dreigde Adnans familie haar land kwijt te raken aan Israëlische kolonisten. Ze hoopten dat als de wereld hun verhaal zou horen, het land kon worden gered. Nu is de familie het land kwijt. De film heeft ze niet gered. Hij is gezien door hooguit zeshonderd filmstudenten. Terwijl Kees en Mark een warm weerzien hebben met Adnan en zijn familie en leren over het leven onder de Israëlische bezetting, discussiëren ze over de rol van een filmmaker. Is het je verantwoordelijkheid om onrecht te laten zien dat door de wereld wordt genegeerd?

Synopsis

Credits

Officiële website: http://episode-one.com/productions/when-are-you-coming-back

Productie:

Episode One / VARA

www.episode-one.com / www.vara.nl

Talkshows & debatten

Première When Are You Coming Back, Kees: Q&A met Kees Schaap

zondag 22 maart 2020 - 13:30

Na de film spreekt Fidan Ekiz met regisseur Kees Schaap over zijn motieven voor het maken van deze film. Had hij een schuld in te lossen?

 

When Are You Coming Back, Kees: Q&A met Kees Schaap

dinsdag 24 maart 2020 - 19:15

Na de film gaan we in gesprek met regisseur Kees Schaap over zijn motieven voor het maken van deze film. Had hij een schuld in te lossen?

     

When Are You Coming Back, Kees: Q&A met Kees Schaap

zaterdag 28 maart 2020 - 16:45

Na de film gaan we in gesprek met regisseur Kees Schaap over zijn motieven voor het maken van deze film. Had hij een schuld in te lossen?