Ximei

Andy Cohen / Gaylen Ross

Verenigde Staten 2019, 101 min.

Documentaire

Gesproken taal: Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn)

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Intiem portret van de Chinese aidsactivist Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid. Ze is de stem van de vele arme boeren die aids hebben opgelopen door bloedtransfusies in de jaren negentig. Liu is sterk – maar blijft haar hoop intact onder intimidatie, tegenwerking en ziekte?

‘Mensen blijven vechten tot de laatste dag van hun leven,’ zegt Liu Ximei. Maar haar strijdbaarheid wordt op de proef gesteld wanneer ze meer en meer invloed krijgt als de stem van de slachtoffers van een groot gezondheidsschandaal. In de jaren negentig werden miljoenen arme boeren door de overheid aangemoedigd hun bloed te verkopen. Veel donoren en ontvangers werden echter geïnfecteerd met hiv door besmette medische instrumenten. Het resultaat: een grootschalige aidsepidemie.

Liu Ximei kreeg aids door een bloedtransfusie toen ze 10 was. Met haar steungroep en haar opvanghuis (‘Ximeis Huis’) helpt ze gediscrimineerde en buitengesloten aidspatiënten. De Chinese overheid wil het schandaal in de doofpot stoppen, en wanneer Liu Ximei internationale aandacht begint te krijgen, wordt haar werk moeilijk en zelfs gevaarlijk. Portret van een zeer bijzondere vrouw, geproduceerd door de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Ximei is geselecteerd voor de Activist competitie en is te zien op het Movies that Matter Festival 2020. Helaas zal activist Liu Ximei niet aanwezig zijn voor nagesprekken tijdens het festival, vanwege haar activisme is het voor haar niet mogelijk China te verlaten.

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.ximeifilm.com

World sales:

Andrew Cohen Films

acohen@andrew-cohen.com

https://www.acfilmsinc.com/

Talkshows & debatten

Ximei: Nagesprek over activsime in China

zaterdag 21 maart 2020 - 19:00

Nagesprek over activsime in China en de film Ximei door journalist Bahram Sadeghi.

Ximei: Nagesprek over discriminatie tegen personen met hiv/aids in China

zondag 22 maart 2020 - 11:00

Na afloop van de film spreken we verder over discriminatie tegen personen met hiv/aids in China met Laura Adèr van het aidsfonds.

Ximei: Q&A met regisseur Andy Cohen

maandag 23 maart 2020 - 16:30

Na de film spreekt Martine Heijthuyzen regisseur Andy Cohen over de discriminatie tegen mensen met hiv/aids in China en het maken van deze film.

Ximei: Q&A met regisseur Andy Cohen

woensdag 25 maart 2020 - 16:15

China-expert bij Amnesty International Stijn Deklerck gaat in gesprek met regisseur Andy Cohen over hoe het was om deze film te maken in en over China.