Garapa

José Padilha

Brazilië 2009, 110 min.

Documentaire

Gesproken taal: Portugees

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2010

Volgens de Verenigde Naties waren er in 2005 meer dan 850 miljoen mensen chronisch ondervoed en de verwachting is dat dat er in 2010 ruim een miljard zijn. Dergelijke cijfers blijven statistieken zolang we niet weten wat honger echt betekent. Wat voor gevolgen heeft ondervoeding? Wat voor toekomst heeft een kind dat onvoldoende te eten krijgt? En hoe is het voor ouders om hun gezin geen goede maaltijd te kunnen voorzetten?

Synopsis


Om te begrijpen wat honger precies betekent, bracht de Braziliaanse regisseur José Padilha dertig dagen door met drie straatarme Braziliaanse families die gebrek aan voedsel hebben. Dergelijke arme families kunnen hun kinderen alleen ‘garapa’ (een mengsel van water en suikerriet) voorschotelen: een calorierijk en relatief goedkoop hapje. Padilha geeft met deze documentaire een menselijk gezicht aan de mondiale voedselcrisis.


In 2003 vertoonde het festival de film 'Omnibus 174' van José Padilha. Vorig jaar won hij het filmfestival Berlijn met het favela drama 'Tropa de Elite', waarop hij prompt een uitnodiging ontving om een grote Hollywoodfilm te maken. Hij liet de producent wachten omdat hij de noodzaak voelde éérst 'Garapa' te vervaardigen.

Credits

Officiële website: http://www.garapaofilme.com.br/

Productie:

Zazen Produções

zazen@zazen.com.br

+55 212 512 8022

www.zazen.com.br

World sales:

Downtown Filmes

faleconosco@downtownfilmes.com.br

+5521 3251-1969

http://www.downtownfilmes.com.br/