Blood in the Mobile

Frank Poulsen

Denemarken 2010, 82 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Deens, Frans

Ondertiteling: Engels

De productie van mobiele telefoons kent een zwarte, bloederige kant. Nadat documentairemaker Frank Poulsen tevergeefs aanklopt bij Nokia, besluit hij af te reizen naar de ontoegankelijke Bisie-mijn in Congo, om met eigen ogen te zien wie er geld verdient aan het winnen van de mineralen voor de telefoons.

Synopsis

De afgelopen vijftien jaar stierven er vijf miljoen mensen door de burgeroorlog in Congo. De VN rapporteren al jaren verbanden tussen de mineralenhandel en de oorlog. De Deense Frank Poulsen wil niet langer sms'jes sturen naar zijn vrouw als dat een leven in Congo kan hebben gekost. Hij benadert het hoofdkantoor van marktleider Nokia, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Het bedrijf dat zich voorstaat op sociale verantwoordelijkheid kan niet garanderen dat het geen mineralen uit Congo importeert. Poulsen besluit af te reizen naar het gehucht Walikale en de Bisie-mijn in Congo, een no go area, om zelf te zien onder welke gevaarlijke omstandigheden kassiteriet wordt gewonnen door de veelal minderjarige mijnwerkers. Zo ontdekt hij wie er uiteindelijk van profiteert. Een ambtenaar bij het Ministerie van Mijnbouw blijkt zelf een bedrijfje te hebben dat bemiddelt bij de mijnbouwvergunningen, het leger int tol bij de poort en krijgsheren kopen wapens van de opbrengst van het mineraal.

Er is ook een 50 minuten versie van deze film beschikbaar met Nederlandse ondertitel en lesmateriaal voor vmbo, havo, vwo en mbo.

Credits

Officiële website: http://bloodinthemobile.org/

Productie:

BloodintheMobile.org

oto@koncern.dk

+45 21430559

http://bloodinthemobile.org/

World sales:

Danish Film Institute

dfi@dfi.ck; festivalkd@dfi.dk

+45 33743400

www.dfi.dk