Beeld Cameroon

Cameroon: Coming Out of the Nkuta

Céline Metzger

Frankrijk 2009, 52 min.

Documentaire

Gesproken taal: Frans

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2011

Sinds 1972 staat er een straf van maximaal vijf jaar op homoseksualiteit in Kameroen. Dit is in strijd met de grondwet, vindt mensenrechtenadvocate Alice Nkom. Onvermoeibaar komt zij op voor de homoseksuelen in haar land.

Synopsis

Aan de hand van persoonlijke getuigenissen geeft Cameroon: Coming Out of the Nkuta een beeld van de dagelijkse strijd die jonge homo’s en lesbiennes in Kameroen moeten leveren.
Muriel vertelt dat haar moeder haar seksuele geaardheid heeft geaccepteerd maar nooit zal goedkeuren. Elvis praat met zijn conservatieve broer die vindt dat hij een vrouw moet nemen. En de strijdlustige Nathalie toont vol trots haar bar waar homoseksuelen zichzelf kunnen zijn.
De rode draad in de documentaire is mensenrechtenadvocate Alice Nkom, die via de juridische weg de situatie van homoseksuelen in haar land probeert te verbeteren: “Ik heb besloten voor ze op te komen. Ik zou niet weten wie dat anders voor ze zou doen.”

Alice Nkom is een van de tien mensenrechtenactivisten van het hoofdprogramma A Matter of ACT en aanwezig op het festival.

Credits

Officiële website: http://www.balibari.com

Productie:

Les Films du Balibari

balibari@balibari.com

+33 251845184

www.balibari.com

World sales:

Les Films du Balibari

balibari@balibari.com

+33 251845184

www.balibari.com