Divorce Iranian Style

1998, 80 min.

Gesproken taal:

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2011

Iraanse vrouwen die willen scheiden ondervinden veel tegenstand. Vaak moeten ze machteloos toezien hoe hun man door de rechtbank in het gelijk wordt gesteld en de voogdij over hun kinderen krijgt. Filmmaakster Kim Longinotto en schrijfster Ziba Mir-Hosseini observeerden drie rechtszaken in Teheran.

Synopsis

Jamileh wordt mishandeld door haar man, Maryam vecht voor de voogdij over haar kinderen, en de zestienjarige Ziba wil scheiden van haar 38-jarige echtgenoot. Ook al betekent dit dat zij daarna vanwege het verlies van haar maagdelijkheid als uitschot door het leven moeten gaan. De rechter accepteert argumenten als ‘mijn vrouw gaat het huis uit zonder mijn toestemming’ en vindt dat meisjes vanaf hun eerste ongesteldheid uitgehuwelijkt mogen worden, ‘zelfs als dat op negenjarige leeftijd is’.
De vrouwen die Longinotto in beeld brengt, zijn allesbehalve slachtoffers. Met humor, vleierij, tranen, doorzettingsvermogen en een leugentje om bestwil proberen zij, vaak met succes, hun doel te bereiken.

De Britse documentairemaakster Kim Longinotto (Londen, 1952) heeft een niet te stoppen drang om onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze behandelt in haar controversiële onderwerpen met gevoeligheid en inleving. Haar films tonen gewone vrouwen die zich op een buitengewone manier inzetten om rolpatronen te doorbreken.

Divorce Iranian Style maakt onderdeel uit van het retrospectief dat het festival aan Longinotto’s werk wijdt.

Credits

Officiële website: http://www.wmm.com/filmcatalog/pages/c454.shtml

Productie:

Vixen Films

kimlonginotto@hotmail.com

+44 2073597368

World sales:

Women Make Movies

info@wmm.com

+1 2129250606

www.wmm.com