The Experiment

Paul Scheuring

Verenigde Staten 2010, 96 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2011

De thriller The Experiment volgt 26 mannen die zijn geselecteerd om mee te doen aan een psychologisch onderzoek, waarin ze worden verdeeld in bewakers en gevangenen. Remake van de Duitse psychologische thriller Das Experiment (2001) over machtsprocessen en groepsdruk. Met Oscarwinnaars Adrien Brody en Forest Whitaker in de hoofdrol.

Synopsis

De mannen worden twee weken lang opgesloten in een nagemaakte gevangenis. De groep ‘gevangenen’ moet de schijnbaar milde regels opvolgen, terwijl ‘de bewakers’ de orde moeten bewaren zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om het experiment op ieder moment te verlaten, maar riskeert daarbij dat alle participanten kunnen fluiten naar het beloofde geldbedrag. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar de verstandhouding tussen beide groepen neemt steeds extremere vormen aan.
The Experiment is, net als zijn Duitse voorganger, gebaseerd op het uit de hand gelopen ‘Stanford Prison Experiment’ van 1971, waarbij studenten werden opgesloten in een ruimte en tevens rollen van bewaker en gevangene toebedeeld kregen.

Credits

Productie:

Inferno Distribution

+1 3105982550

www.infernodistribution.com

Nederlandse distributie:

Benelux Film Distributors

cynthia@bfdfilm.com

+31 (0)30 634 06 60

www.bfdfilm.com