Un homme qui crie

Mahamat-Saleh Haroun

Frankrijk, België, Tsjaad 2010, 92 min.

Fictie

Gesproken taal: Frans, Arabisch

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2011

Voormalig Afrikaans zwemkampioen Adam is badmeester van een sjiek in Tsjaad. Als hij zijn baan moet afstaan aan zijn zoon voelt zich vernederd. Dan wordt hij onder druk gezet om bij te dragen aan de burgeroorlog. Zijn enige bezit is zijn zoon… Ingetogen noodlotsdrama dat onder andere de Juryprijs van Cannes won.

Synopsis

Wanneer het hotel in N’Djamena wordt overgenomen door Chinese investeerders, wordt Adam gedegradeerd tot portier. Zijn zoon Abdel is volgens zijn bazen ‘aantrekkelijker voor het hotelpubliek’ en krijgt zijn baan als badmeester toebedeeld. Vernederd door deze situatie, raakt Adam vervuld van wrok.
In het land dreigt intussen een burgeroorlog; rebellen keren zich tegen de regering. Deze vraagt haar burgers om een 'oorlogsbijdrage', in de vorm van geld of gevechtskracht. Onder druk van de lokale autoriteiten stuurt Adam Abdel de oorlog in, maar hij krijgt al snel last van zijn geweten.

Met Un homme qui crie stelt Mahamat-Saleh Haroun, bekend van zijn eerdere speelfilm Daratt,  corruptie en het opportunisme van Afrikaanse leiders aan de kaak. Volgens de Tsjaadse regisseur kan de rivaliteit tussen de vader en zijn zoon gezien worden als een metafoor voor het Afrikaanse continent waar een hypotheek wordt genomen op de toekomst van komende generaties.

Credits

Productie:

Geen

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl

World sales:

Pyramide International

sales@pyramidefilms.com

+33142960220

inter.pyramidefilms.com