Beeld Jungle Radio

The Jungle Radio

Susanne Jäger

Duitsland 2009, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Spaans

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2011

The Jungle Radio brengt ons diep in de jungle van Nicaragua waar de feministische Yamileth Chavarría een radiozender heeft opgericht met een unieke missie: het aanvechten van het veelvoorkomende huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen. Al meermalen bedreigd, schroomt ze niet om mannen die zich schuldig maken aan mishandeling aan de schandpaal te nagelen.

Synopsis

Na de verwoestingen van de orkaan Mitch in 1998 richtte Chavarría het radiostation ‘Palabra de Mujer’ (Stem van de Vrouw) op. De orkaan sneed een aantal jungledorpjes af van de buitenwereld. Via de radio konden mensen persoonlijk nieuws overbrengen aan hun familie en vrienden.
Maar de radio is meer dan een vervanger van de telefoon. In het dagelijkse programma ‘The Messenger Witch’ vermeldt Chavarría met naam en toenaam de lokale daders van huishoudelijk (seksueel) geweld en wijst ze terecht. Zo neemt ze stelling tegen de lokale rechtbank die zelden tot nooit de daders aanklagen. Hoewel Chavarría vaak dreigementen ontvangt, weigert ze om zich geïntimideerd te voelen: “Als ze me neerschieten voor de microfoon, dan zal iedereen dat horen.”
Naast interviews met Chavarría en beelden van het radiostation zien we in The Jungle Radio verscheidene gesprekken met mannelijke en vrouwelijke dorpsbewoners, optredens van lokale bands en activiteiten van het – tevens door Chavarría opgerichte – vrouwencentrum.

Credits

Productie:

Jägerfilme und Arielfilms GmbH

sj@susannejaeger.com

+49 3070085984

www.susannejaeger.com

World sales:

Westdeutscher Rundfunk (WDR)

buero.metzler@t-online.de

+49 2212202789

www.wdr.de