Min Dît - The Children of Diyarbakir

Miraz Bezar

Duitsland, Turkije 2009, 102 min.

Fictie

Gesproken taal: Koerdisch, Turks

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2011

Ontroerende speelfilm over kinderen die het gelag betalen van een politieke strijd. Turks Koerdistan, eind jaren ’90. De tienjarige Gülistan en haar broertje Firat komen er alleen voor te staan na de politieke moord op hun ouders. Een stoere lotgenoot leert hun de fijne kneepjes van het straatleven.

Synopsis

Na de dood van hun vader, een politiek journalist, en moeder blijven Gülistan en Firat met hun babyzusje alleen in het appartement achter. Hun tante Yekbur zorgt de eerste maanden voor hen, maar verdwijnt dan plotseling. Het geld raakt op, de huisbaas gooit de kinderen eruit en opeens zijn ze gedwongen om te overleven in de straten van Diyarbakir.
Al snel ontdekken Gülistan en Firat dat talloze kinderen eenzelfde lot beschoren is. Zo ontmoeten ze de stoere, twaalfjarige Zelal, die leeft in de ruïnes van een Armeense kerk en hun helpt te overleven op straat. Terwijl Firat zich ontwikkelt tot een fervent handelaar, wordt Gülistan vrienden met de parttime prostituee Dilara. Op een dag ontdekt Gülistan tot haar schrik, dat een van Dilara’s cliënten de moordenaar van haar ouders is. Zal ze haar lot – en dat van alle andere straatkinderen – wreken?
Min Dît is een gedurfd en integer filmdebuut van Miraz Bezar dat nergens sentimenteel wordt. Bezar weet haar jonge cast tot uitzonderlijke acteerprestaties te brengen. 

Credits

Officiële website: http://www.min-dit.com

World sales:

The Match Factory

info@matchfactory.de

+49 30443190520

www.the-match-factory.com