Afbeelding Nowhere in Europe

Nowhere in Europe

Kerstin Nickig

Polen, Duitsland 2009, 98 min.

Documentaire

Gesproken taal: Tsjetsjeens, Russisch

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2011

Aangrijpende documentaire over het effect van het Europese vluchtelingenbeleid op vier vluchtelingen uit Tsjetsjenië. Eenmaal de gevaren in Tsjetsjenië achter zich gelaten, lopen de asielzoekers in Europa nieuwe problemen tegen het lijf. Hoe bewijs ik wie ik ben? En hoe kan ik aantonen wat er met me is gebeurd? De mens versus het staatsapparaat.

Synopsis

Een jaar lang volgt regisseur Kerstin Nickig de vier Tsjetsjenen, die veel tegenslagen moeten overwinnen om met hun families een nieuw leven in Europa op te bouwen. We krijgen een beeld van hun dromen, angsten en verlangens naar een normaal leven.
Journalist Ali (39) wacht in Polen op het besluit op zijn asielaanvraag. In zijn rokerige kamer in het vluchtelingencentrum heeft hij alle tijd om zijn gedachten over Europa en zijn uitzichtloze situatie op te schrijven. Wacha (50) heeft als politiek activist asiel gekregen in Oostenrijk, maar zijn zoon wordt vervolgd in Rusland. Hij zet alles op alles om hem naar Europa te krijgen. Tamara (55) woont met haar man en gehandicapte dochter in Wenen. Haar dochter heeft dringend medische hulp nodig, maar hun uitzetting lijkt onvermijdelijk. Ruslan (33) zit vast in Oekraïne, zonder verblijf en zonder geld. Hij hoopt zo snel mogelijk zijn familie mee te kunnen nemen naar West-Europa.
De film geeft een gezicht aan de meer dan 100.000 Tsjetsjenen die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchtten.

Credits

Officiële website: http://www.nowhere-in-europe.eu

Productie:

Time Prints Filmproduktion

info@timeprints.de

+49 3027582138

www.timeprints.de

World sales:

Time Prints Filmproduktion

info@timeprints.de

+49 3027582138

www.timeprints.de