Afbeelding Russian Lessons

Russian Lessons

Andrei Nekrasov / Olga Konskaya

Rusland, Noorwegen 2010, 111 min.

Documentaire

Gesproken taal: Russisch, Georgisch

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2011

Persoonlijk onderzoek naar de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 door de activistische filmmakers Andrei Nekrasov en Olga Konskaya. Zij filmden aan de frontlinies en vergelijken hun beelden met de officiële lezing van de Russische overheid, die klakkeloos werd overgenomen door de Westerse media.

Synopsis

Na Rebellion: The Litvinenko Case en Disbelief, beide vertoond op eerdere festivaledities, behandelt Andrei Nekrasov opnieuw een Russisch taboe. Samen met zijn partner Olga Konskaya onderzoekt hij als eerste grondig de Russisch-Georgische oorlog van 2008.
De filmmakers trekken van twee kanten naar het front. Nekrasov benadert Ossetië vanuit Georgië, Konskaya vanuit Rusland. Aan de hand van hun eigen beeldmateriaal, confronterende getuigenissen van burgers en de destijds door Rusland verspreide beelden geven ze een nieuwe kijk op het conflict en leggen ze de manipulatieve wijze van berichtgeving van Rusland bloot. Eenmaal verdiept in het onderwerp, stuiten ze op een vergeten genocide.

Russian Lessons is het regiedebuut van Konskaya, die vlak nadat de film was voltooid overleed.

Andrei Nekrasov is een van de tien mensenrechtenactivisten uit het hoofdprogramma A Matter of ACT en aanwezig op het festival.

Credits

Officiële website: http://www.russianlessons.org

Productie:

Dreamscanner

dreamscanner@gmx.net

+39 672293639

http://www.thesecondworld.nl

World sales:

Kudos Family as

bjarte@kudosfamily.com

+47 51123172

www.kudosfamily.com