Sisters in Law

Kim Longinotto / Florence Ayisi

Verenigd Koninkrijk, Kameroen 2005, 104 min.

Documentaire

Gesproken taal: Pidgin, Engels, Hausa

Ondertiteling: Nederlands, Engels

Festivaljaar: 2011

Veelvuldig onderscheiden feelgood-documentaire over twee vrouwelijke juristen in het dorpje Kumba in Kameroen die in de rechtszaal laten zien dat er met mensenrechten niet valt te spotten.

In Kumba lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Vrouwen zijn het onvervreemdbare bezit van hun echtgenoot, dochters worden verhandeld tegen een klein geldbedrag en een varken. Huiselijk geweld is aan de orde van de dag maar echtscheidingen blijven een zeldzaamheid. Onder deze moeilijke omstandigheden moeten de vrouwelijke magistraten Bam en Ngassa rechtspreken. Maar de dames beschikken over voldoende persoonlijkheid, wilskracht en humor om het lot van de vrouwen van Kumba te verlichten. Echtscheidingen worden waar nodig doorgedrukt en aan hardleerse mannen wordt ondubbelzinnig duidelijk gemaakt dat de 21e eeuw is begonnen. Maar ook aangeklaagde vrouwen krijgen van de sisters ongenadig op hun falie, zeker als het gaat om kindermishandeling.

Synopsis

De Britse documentairemaakster Kim Longinotto (Londen, 1952) heeft een niet te stoppen drang om onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. Ze behandelt in haar controversiële onderwerpen met gevoeligheid en inleving. Haar films tonen gewone vrouwen die zich op een buitengewone manier inzetten om rolpatronen te doorbreken.

Credits

Officiële website: http://www.wmm.com/sistersinlaw/

Productie:

Vixen Films

kimlonginotto@hotmail.com

+44 2073597368

http://www.wmm.com

Nederlandse distributie:

Cinema Delicatessen

info@cinemadelicatessen.nl

+31204207123

www.cinemadelicatessen.nl

World sales:

IDFA Bertha Fund

idfaberthafund@idfa.nl

+31 206273329

www.idfa.nl/idfaberthafund