Afbeelding Telling Truths in Arusha 2

Telling Truths in Arusha

Beate Arnestad

Noorwegen 2010, 58 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels, Frans, Noors

Ondertiteling: Engels

Festivaljaar: 2011

Vijftien jaar na de Rwandese burgeroorlog staat priester Hormisdas terecht op beschuldiging van genocide. Telling Truths in Arusha volgt de Noorse rechter die in zijn zaak een oordeel moet vellen. En dat is geen eenvoudige taak want de getuigenissen lopen sterk uiteen.

Synopsis

Priester Hormisdas Nsengimana staat terecht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid voor het Rwanda-tribunaal (International Criminal Tribunal for Rwanda) in Arusha, Tanzania. Gedurende de genocide van 1994 was Hormisdas priester en rector van het Collège Christ-Roi, een katholieke middelbare school in het zuid-Rwandese plaatsje Nyanza. Hij zou aangesloten zijn bij een groep Hutu-extremisten die gerichte aanvallen op Tutsi’s uitvoerde. Daarnaast wordt hij beschuldigd van directe en indirecte betrokkenheid bij de moordpartijen.
Telling Truths in Arusha geeft toegang tot de rechtszaal. Vijftien jaar na dato moet de rechter zijn oordeel baseren op mondelinge getuigenissen, die zowel voor als tegen de priester pleiten. Hoe interpreteert hij de verschillende waarheden van de getuigen? En wat wordt er gedaan met het gegeven dat velen niet durven te getuigen, uit angst voor represailles?
De Noorse regisseur Beate Arnestad maakte eerder de bekroonde documentaire My Daughter the Terrorist, over twee vrouwelijke Black Tigers in Sri Lanka.

Credits

Productie:

SF Norge Produksjon AS

gudny@sfnorge.no

+47 22007800

World sales:

Norwegian Film Institute

ts@nfi.no

+47 22474500

www.nfi.no