Draquila - Italy Trembles

Sabina Guzzanti

Italië 2010, 90 min.

Documentaire

Gesproken taal: Italiaans

Ondertiteling: Engels

Nederlandse première

Festivaljaar: 2011

Hoe premier Berlusconi de verwoestende aardbeving in L’Aquila gebruikt om zijn door (seks)schandalen tanende imago op te poetsen. Een documentaire van comédienne Sabina Guzzanti die in de door Berlusconi gedomineerde media stelselmatig te kakken wordt gezet.

In de nacht van 5 op 6 april 2009 vindt in L’Aquila, een stadje in midden-Italië, een heftige aardbeving plaats. Bijna driehonderd mensen komen om, duizenden raken gewond en tienduizenden raken hun huis kwijt. Draquila - Italy Trembles toont hoe de Italiaanse regering omsprong met de gevolgen van de ramp. Berlusconi start een propagandacampagne waarin hij de dakloos geworden overlevenden van alles belooft. Hij bezoekt de stad veelvuldig, maar komt zijn beloftes maar deels na en gunt de dure herbouwprojecten aan zijn vrienden.
Draquila is een samenvoeging van Dracula en L'Aquila waarmee regisseur Guzzanti lijkt te willen zeggen dat Berlusconi als een angstaanjagende vampier te werk gaat. Angst was er inderdaad. Veel inwoners van de getroffen stad durfden niet aan de film mee te werken.
Sabina Guzzanti is actrice, comédienne, regisseur en activiste. Haar satirische programma werd al na één uitzending van de buis gehaald. Eerder maakte ze de documentaire Viva Zapatero! Toen bekend werd dat Draquila - Italy Trembles was geselecteerd voor het filmfestival van Cannes besloot de Italiaanse minister van cultuur het festival het festival te boycotten. 

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.draquila-ilfilm.it

Productie:

Secol Superbo and Sciocco Produzioni

amedici@bimfilm.com

+39 63231057

Nederlandse distributie:

September Film Distribution

info@septemberfilm.nl

+31205357550

www.septemberfilm.nl

World sales:

Wild Bunch

festival@wildbunch.eu, acquisitions@wildbunch.eu

+33 143132164

www.wildbunch.biz