Essential Killing

Jerzy Skolimowski

Polen, Noorwegen, Ierland, Hongarije 2010, 83 min.

Fictie

Gesproken taal: Pools, Engels

Vincent Gallo schittert zonder een woord te zeggen in deze achtervolgingsthriller van maestro Skolimowski. Hij speelt een Afghaan die door het Amerikaanse leger overgebracht wordt naar een niet nader genoemd Oost-Europees land. Na zijn ontsnapping moet hij zien te overleven in de barre winter. Gebaseerd op een krantenartikel.

Beklemmende thriller waarin een moslimstrijder (of het om een Talibanlid gaat, blijft in het midden) in Afghanistan gevangen wordt genomen door het Amerikaanse leger, nadat hij drie Amerikaanse soldaten heeft vermoord. Hij wordt verhoord en gemarteld en ten slotte naar Europa gebracht, naar een niet nader genoemde, onherbergzame locatie, waar hij aan zijn bewakers weet te ontsnappen. Er volgt een lange, zware tocht door een koud, onbarmhartig en vijandig land, op de hielen gezeten door zijn achtervolgers.
Essential Killing won afgelopen zomer op het Filmfestival in Venetië de Speciale Juryprijs en hoofdrolspeler Vincent Gallo (die de gehele film woordloos acteert) de prijs voor de Beste Acteur. Volgens regisseur Jerzy Skolimowski heeft hij geen politieke film willen maken - dat verklaart waarom de moslimstrijder geen naam heeft en in de film de locaties onaangeduid blijven. (IFFR, 2011)

Synopsis

Credits

Officiële website: http://www.essentialkilling.com/

Productie:

Skopia Films

contact@skopiafilms.com

+33 1 55 70 26 41

http://www.skopiafilms.com

Nederlandse distributie:

Cinéart

info@cineart.nl

+31205308848

www.cineart.nl

World sales:

HANWAY FILMS

info@hanwayfilms.com

+44 2072900750

www.hanwayfilms.com