Hotel Rwanda

Terry George

Verenigd Koninkrijk, Italië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten 2004, 110 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels, Frans

Ondertiteling: Nederlands

Hotelmanager Paul Rusesabagina, een Hutu, biedt tijdens de Rwandese genocide van 1994 onderdak aan meer dan duizend Tutsi-vluchtelingen.

Synopsis


'We verspillen geen kogels aan kakkerlakken', zegt een Hutu-strijder die meteen daarop een weerloze man doodknuppelt. Als de genocide uitbreekt, denkt Paul Rusesabagina, manager van het meest luxueuze hotel van de hoofdstad, op de eerste plaats aan het redden van zijn eigen Tutsi-vrouw en kind. Naarmate het hem duidelijk wordt dat er geen internationale hulp te verwachten is, helpt hij meer en meer mensen. Terwijl de buitenlanders in allerijl worden geëvacueerd, biedt Rusesabagina, met gevaar voor eigen leven, bescherming aan 1200 mensen in zijn hotel. In de honderd dagen dat de vluchtelingen in het hotel verblijven worden meer dan een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoord. Het besef van de verschrikkingen dringt ook door tot de mensen in het hotel. 'U denkt misschien dat we hen niet allemaal kunnen vermoorden?' zegt een Hutu-officier. 'We zijn al halverwege.'


De cast van deze speelfilm, die de werkelijkheid op de voet volgt, omvat internationale sterren als Don Cheadle, Nick Nolte en Joaquin Phoenix. Honderden overlevenden van de genocide hebben de moed gehad de gebeurtenissen als figurant na te spelen. Deze speelfilm is op diverse filmfestivals in de prijzen gevallen en is genomineerd voor drie Oscars: voor beste oorspronkelijke scenario, beste acteur (Don Cheadle) en beste vrouwelijke bijrol (Sophie Okanado).

Credits

Officiële website: http://www.metrofilms.com/hotelrwanda/ (Frans)

Productie:

Lions Gate Films

investorrelations@lionsgate.com; bgrinbaum@lionsgate.com

310.449.9200

http://www.lionsgate.com

Nederlandse distributie:

E1 Entertainment / RCV Film Distribution

bioscoop@rcv.nl, entertainment@rcv.nl

035-6251200/ 035 6251213

www.rcv.nl