In This World

Michael Winterbottom

Verenigd Koninkrijk 2002, 89 min.

Fictie

Gesproken taal: Turks, Pasjtoe, Italiaans

Ondertiteling: Nederlands

In een speelfilm van documentair karakter ondernemen twee jonge Afghanen een levensgevaarlijke tocht door anderhalf continent op weg naar Europa.
Jaarlijks leggen zo'n miljoen vluchtelingen hun lot in de handen van mensensmokkelaars. Zo ook Jamal en Enayatullah, twee jonge Afghanen, die vanuit het Pakistaanse vluchtelingenkamp, Peshawar Londen willen bereiken. In This World volgt Jamal en Enayatullah op hun reis door Iran, Turkije, Italie en Frankrijk. Een tocht die, ook al wordt er bij elke stop gevoetbald, zo moeilijk en levensbedreigend is dat de wanhoop die erachter schuilgaat continue voelbaar is.
Winterbottom en schrijver Tony Grisoni krijgen het voor elkaar een balans te scheppen tussen de fictieve en documentaire elementen van de film. Ze gebruiken hiervoor de intieme en directe mogelijkheden van DV-productie. De makers beogen met de film de ogen van publiek en politici te openen voor de verhalen achter de krantenkoppen. In het vluchtelingendebat missen ze de menselijke kant van verhaal en de bredere politieke en morele belangen die op het spel staan.

Synopsis

Credits

Productie:

The Film Consortium