Salt of this Sea

Annemarie Jacir

Palestina, Nederland 2008, 109 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Soraya, geboren in een Palestijns immigrantengezin in Brooklyn, keert terug naar het land van haar ouders en
grootouders om het geld van haar opa bij de bank op te eisen. Dat geld werd bevroren op een Britse bankrekening in Jaffa toen hij in 1948 moest vertrekken. Als de bank weigert mee te werken, besluit ze deze samen met een vriend te overvallen. Salt of This Sea was dit jaar de Palestijnse inzending voor de Oscars. 

Synopsis

Omdat de bank een nieuw filiaal heeft geopend in Ramallah, besluit Soraya - zestig jaar na de gedwongen emigratie van haar opa en ouders - af te reizen naar het Palestijnse gebied om het geld op te eisen. Daarmee gaat een levenslang gekoesterde wens in vervulling: ‘terugkeren’ naar het land van haar ouders en grootouders. De realiteit is echter weerbarstig. Op het vliegveld Ben-Goerion wordt ze op een vernederende wijze ondervraagd. En bij de bank behandelt het Palestijnse personeel haar alsof ze gestoord
is. Soraya laat zich echter niet ontmoedigen en neemt een baan aan bij een restaurant in Ramallah. Daar ontmoet ze Emad, een jonge Palestijn die precies het tegenovergestelde nastreeft van wat zij wil: hij wil Palestina voorgoed verlaten. Ze besluiten samen de bank te overvallen.

Filmmaakster Annemarie Jacir groeide op in het Midden-Oosten. Een groot deel van haar familie woont in de bezette Palestijnse gebieden.

Credits

Officiële website: http://www.philistinefilms.org

Productie:

Augustus Film

info@augustusfilm.com

023 7851141

www.augustusfilm.com

Nederlandse distributie:

Moonlight Film Distribution

jean@moonlightfilms.nl

073-6238707

www.moonlightfilms.com

World sales:

Pyramide International

sales@pyramidefilms.com

+33142960220

inter.pyramidefilms.com