The Whistleblower

Larysa Kondracki

Verenigde Staten 2010, 112 min.

Fictie

Gesproken taal: Engels, Roemeens, Russisch, Servisch

Ondertiteling: Nederlands

Festivaljaar: 2012

Politieke klokkenluidersthriller met Rachel Weisz en Vanessa Redgrave. Een vrouwelijke agente wordt in 1999 door een beveiligingsbedrijf naar Bosnië uitgezonden en ontdekt daar een ondergrondse mensenhandelindustrie, waar zelfs de VN bij betrokken blijkt te zijn.

Synopsis

Wanneer Kathryn Bolkovac eind jaren negentig naar Bosnië-Herzegovina wordt uitgezonden om onder de vlag van de Verenigde Naties het vredesproces te bewaken, stuit ze al gauw op zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. In de talrijke bordelen die het land telt werken meisjes die veelal gedwongen in de seksindustrie zijn beland. Hun paspoorten worden afgepakt en sommigen van hen worden zelfs verkocht als slaaf. Hun klanten blijken meer dan eens de VN-collega’s te zijn waar Bolkovac dagelijks mee samenwerkt. Gaandeweg ontdekt ze steeds meer vreselijke details: niet alleen blijken de hooggeplaatste ambtenaren de bordelen te bezoeken, ze zijn zelfs actief bij mensenhandel betrokken.

Regisseur Larysa Kondracki baseerde de film op het waargebeurde verhaal van beveiligingsbeambte Bolkovac, die bij de VN aan de bel trok, maar werd ontslagen voor haar openbaringen.

Credits

Officiële website: http://www.thewhistleblower-movie.com

Productie:

Samuel Goldwyn Company, The

info@samuelgoldwyn.com

+ 1 310-860-3100

www.samuelgoldwynfilms.com

Nederlandse distributie:

September Film Distribution

info@septemberfilm.nl

+31205357550

www.septemberfilm.nl

World sales:

Voltage Pictures

sales@voltagepictures.com

001 323-464-8351

www.voltagepictures.com