You Don't Like the Truth - 4 Days Inside Guantanamo

Luc Coté

Canada 2010, 99 min.

Documentaire

Gesproken taal: Engels

In februari 2003 werd de zestienjarige Afghaanse Canadees Omar Khadr verhoord in de gevangenis van Guantánamo Bay. De opnames van beveiligingscamera’s van die vier dagen vormen de basis van deze indringende documentaire. Khadrs celgenoten, familie, advocaat en een voormalige ondervrager in Guantánamo leveren commentaar op de onthutsende beelden.

Synopsis

Zijn oranje overall symboliseert terrorisme, maar Omar Khadrs kwetsbare, teruggetrokken houding vertelt een heel ander verhaal. Khadr zou een Amerikaanse militair hebben gedood. Volgens Washington is hij dus een oorlogsmisdadiger. De beelden van de eenzame tiener in de verhoorruimte, split- screen gemonteerd tegen een zwarte achtergrond, worden afgewisseld met commentaar van diverse betrokkenen: Khadrs celgenoten, zijn advocaat en Canadese overheidsfunctionarissen. Het verhoor is ondertussen ontstellend: "Ik vertrouw je niet als je me de waarheid niet vertelt", zegt Khadrs onzichtbare ondervrager. Het illustreert de psychische mishandeling waaraan de tiener wordt onderworpen. Khadr kan geen kant op. Zijn celgenoot in Guantánamo: "Als je liegt, willen ze meer leugens horen. Als je de waarheid spreekt, zullen ze je niet geloven."

In oktober 2010 kreeg Khadr, in ruil voor een schuldbekentenis, acht jaar gevangenisstraf in plaats van levenslang. Het maakt hem, sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001, de eerste persoon die als oorlogscrimineel veroordeeld wordt, en de eerste minderjarige sinds de Neurenberg tribunalen na de Tweede Wereldoorlog.

Credits

Officiële website: http://wwwyoudontlikethetruth.com