Der Staat gegen Fritz Bauer: inleiding en Q&A door David Barnouw

Staat Gegen Fritz Bauer, Der

Voertaal: Engels

Voorafgaand geeft David Barnouw een korte inleiding op de film. Na afloop is er gelegenheid hem te bevragen over de politieke, historische en maatschappelijke context van de film.

David Barnouw (1949) studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na werkzaam geweest te zijn op het IISG en de Universiteit van Leiden, was hij tussen 1979 en 2014 verbonden aan het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

In 2008 en in 2012 was hij enige maanden visiting professor aan de University of Vermont in Burlington. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de algemene geschiedenis van de bezetting,  collaboratievraagstukken,  de nazi-jeugdbeweging, propaganda, de representatie van oorlog in films en Anne Frank.

Hij publiceerde onder andere De dagboeken van Anne Frank (1986, met A.H. Paape en G.P. van der Stroom), deel 2 van De Correspondentie van mr. MM. Rost van Tonningen (1993), De bezetting van Nederland in een notendop (2005), De Canon van de Duitse bezetting (2010) en Het fenomeen Anne Frank (2012).

Korte inleiding en Q&A na afloop door onderzoeker en Tweede Wereldoorlog-expert David Barnouw.