Silas: Q&A met activist Silas Siakor en eregast Kumi Naidoo voormalig directeur van Greenpeace Int.

Silas

Voertaal: Engels

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en eregast van het festival Kumi Naidoo, voormalig directeur van Greenpeace International over illegale ontbossing en palmolie. 

Filmmaker Hesdy Lonwijk (Minha vida en Bruutvrij) gaat in gesprek met Liberiaanse grassrootsactivist Silas Siakor en Zuid-Afrikaanse activist Kumi Naidoo, voormalig directeur van Greenpeace International, over de grootschalige illegale ontbossing van het land voor palmolieplantages. 

De Zuid-Afrikaanse Kumi Naidoo bekend als voormalig anti-apartheidsactivist en directeur van Greenpeace International, treedt in augustus 2018 aan als de nieuwe secretaris-generaal van Amnesty International. Naidoo heeft aangegeven dat jongeren nieuwe oplossingen moeten bedenken voor oude problemen zoals klimaatverandering en sociale onrechtvaardigheid. 

Silas Siakor werkt letterlijk dag en nacht voor de rechten van inheemse dorpelingen in zijn land. Van meer dan een kwart van de Liberiaanse bevolking wordt de manier van leven bedreigd door multinationals die bewoners hun land afpakken en bossen verwoesten voor de productie van palmolie. Zo’n 25 procent van het Liberiaanse landoppervlak is weggegeven aan multinationals, veelal via illegale vergunningen. Meer dan een miljoen mensen die afhankelijk zijn van de bossen voor hun voedsel, medicijnen en inkomen, worden volkomen genegeerd. Siakor zijn organisatie Sustainable Development Institute (SDI), die hij oprichtte in 2005, betrekt de lokale bevolking actief bij het documenteren van illegale activiteiten door bosbouwbedrijven. Lees meer over Silas Siakor en bekijk een kort filmpje over hem.