Silas: Q&A met activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar

Silas

Voertaal: Engels

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar over palmolie en corruptie in Liberia geleid door Harm Ede Botje.

Harm Ede Botje, Buitenland, Migratie&Asiel en Milieu bij Vrij Nederland, gaat in gesprek met Liberiaanse grassroots activist Silas Siakor over de grootschalige illegale ontbossing van het land voor palmolieplantages en de corruptie die het land blijft teisteren. Met regisseur Anjali Nayar praten we over het proces van het maken van deze film. 

Silas Siakor werkt letterlijk dag en nacht voor de rechten van inheemse dorpelingen in zijn land. Van meer dan een kwart van de Liberiaanse bevolking wordt de manier van leven bedreigd door multinationals die bewoners hun land afpakken en bossen verwoesten voor de productie van palmolie. Zo’n 25 procent van het Liberiaanse landoppervlak is weggegeven aan multinationals, veelal via illegale vergunningen. Meer dan een miljoen mensen die afhankelijk zijn van de bossen voor hun voedsel, medicijnen en inkomen, worden volkomen genegeerd. Siakor zijn organisatie Sustainable Development Institute (SDI), die hij oprichtte in 2005, betrekt de lokale bevolking actief bij het documenteren van illegale activiteiten door bosbouwbedrijven. Lees meer over Silas Siakor en bekijk een kort filmpje over hem.