Silas: Q&A met activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar

Silas

Voertaal: Engels

Movies that Matter Festival organiseert dit nagesprek in samenwerking met Afrika Studie Centrum Leiden.

Q&A met Liberiaanse activist Silas Siakor en regisseur Anjali Nayar over activisme, corruptie en het toekomstperspectief van Liberia. Gemodereerd door Liberia expert Fred van der Kraaij.

Fred van der Kraaij zal deze middag het gesprek leiden met Silas Siakor Liberiaanse grassroots activist en regisseur Anjali Nayar. Fred van der Kraaij heeft zo’n 20 jaar in West-Afrika gewerkt. Hij heeft voor onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Liberiaanse overheid en de Europese Commissie gewerkt. Van der Kraaij heeft o.a. het boek 'Liberia: van vrijheidsideaal naar verloren paradijs' geschreven. 

Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op de corruptie en politieke situatie in Liberia. Wat betekent activisme voor Silas en hoe uit zich dit in zijn strijd tegen illegale ontbossing en corruptie in Liberia. Met regisseur Anjali Nayar praten we over het proces van het maken van deze film en de impact hiervan. 

Silas Siakor werkt letterlijk dag en nacht voor de rechten van inheemse dorpelingen in zijn land. Van meer dan een kwart van de Liberiaanse bevolking wordt de manier van leven bedreigd door multinationals die bewoners hun land afpakken en bossen verwoesten voor de productie van palmolie. Zo’n 25 procent van het Liberiaanse landoppervlak is weggegeven aan multinationals, veelal via illegale vergunningen. Meer dan een miljoen mensen die afhankelijk zijn van de bossen voor hun voedsel, medicijnen en inkomen, worden volkomen genegeerd. Siakor zijn organisatie Sustainable Development Institute (SDI), die hij oprichtte in 2005, betrekt de lokale bevolking actief bij het documenteren van illegale activiteiten door bosbouwbedrijven. Lees meer over Silas Siakor en bekijk een kort filmpje over hem.